Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Körmend, ahol a kosárlabda a helyi választásokba is beleszól


Körmend belvárosa
Körmend belvárosa

A Vas megyei Körmenden tízezren laknak csupán, de a város kosárlabdacsapata több mint negyven éve az első vonalban játszik. 1987-ben első vidékiként megnyerték az országos bajnokságot. A bajnokcsapat tagjai ma is népszerűek, közülük ketten most a helyi politikában szerepelnek. Bebes István (Fidesz) 22 éve polgármester Körmenden, a bajnokcsapat játékosa volt, kihívója, Patonay Imre a volt edző. Közben a Fidesz helyi fiataljai szembefordultak Bebessel, ami fokozza a bizonytalanságot. Egy hétköznap délután látogattunk el Körmendre.

„Ha Körmendet megemlíted valahol Vas megyén kívül, két dolog jut az emberek eszébe: a kosárlabda és a határőrség” – mondja egy helyi ismerősünk. Körmenden ülünk egy irodában, a városközpontban, a Szabadság téren egy hétköznapdélutánon.

Ismerősünk meg is magyarázza: Körmenden nagy határőrlaktanya volt, ott képezték ki az újoncokat, sokan töltötték az első három hónapot a városban. Határőrség már nincs, a laktanya helyén most a rendészeti szakközépiskola működik.

A kosárlabda viszont ma is élő, lüktető része a városnak. A kezdetekért a nyolcvanas évekig kell visszamenni, akkor már az első osztályban játszott a város csapata. És 1987-ben megtörtént a csoda: a Körmend első vidéki csapatként megnyerte a bajnokságot.

A mára háromszoros magyar bajnok, hétszeres kupagyőztes Egis Körmend azóta is az élvonalban játszik, és szorosan összekapcsolódott a várossal.

A Szabadság tér
A Szabadság tér

Központi hely, kevesebb lakó

Körmend lakosságának száma jelenleg 10.500 fő környékén mozog, de éltek itt ennél többen is. 2007-ben még 12 ezer felett volt az állandó körmendi lakosok száma, a népesség azóta folyamatosan csökken. Ha a csökkenés ebben az ütemben folytatódik, akkor két-három év múlva tízezernél is kevesebben élnek majd a városban, ami hatással lesz az önkormányzati választásokra és az állami támogatásokra is.

De ott még nem tart egyelőre a város, amely egyébként nemcsak járásközpont, hanem közlekedési csomópont is. Innen gyakorlatilag a szélrózsa minden irányába vezet út, és indulnak buszok, vonatok.

Körmend Vas megye 3. számú választókerületének is a központja. Érdekes, hogy Szombathely vonalától délre Körmend az egyetlen tízezer főnél nagyobb város a megyében. Szombathelytől északabbra ott van Kőszeg, keletre Sárvár és Celldömölk, bár utóbbi nemrég esett vissza a tízezer alatti kategóriába.

De vissza a kosárlabdához. A körmendi kosárcsapat hazai meccseire mintegy kétezer szurkoló megy el rendszeresen. Ismerősünk szerint ebből ötszáz a lelkes körmendi szurkoló, a többi gyerek és más településekről érkező néző – sok szombathelyi is.

Körmendi utcakép
Körmendi utcakép

Harminc éve tartó harc

A kosárlabda nem csak a mindennapokba, a helyi politikába is bevette magát. Bebes István 2002-től folyamatosan a város polgármestere, 1987-ben tagja volt a bajnokcsapatnak, amelynek akkor Patonay Imre, a közkedvelt Putesz volt az edzője. Kettejük párharca évtizedek óta tart, ami a helyi politikában csúcsosodott ki.

A 2019-es önkormányzati választásokon Patonay polgármesterjelöltként indult Bebes ellen. Szoros küzdelemben Bebes nyert.

De Patonay nem adja fel. Igaz, már 72 éves, de idén is indulni akar. Úgy tűnik, mindenképpen le akarja győzni Bebest, ami akár még sikerülhet is, hiszen törések vannak a körmendi Fideszen belül, Bebes ellen saját alpolgármestere, Belencsák István is el akar indulni.

Patonay Imre (b) és Bebes István
Patonay Imre (b) és Bebes István

Arról, hogy ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Körmenden, február végéig dönt a párt, információink szerint mindkét oldalnak vannak támogatói és ellenzői.

Szóval zajlik a helyi politika, amiből azonban az utcán sétálva nem sok minden érezhető. A Szabadság tér csendes, alig látni embert, a sétálóutcán sem nagyon sétálnak.

A polgármester fontos hivatali ügyei

A Rákóczi úton, a régi 8-as főút átvezető szakaszán sincs nagy forgalom. Igaz, a kamionokat nem tiltották ki a városból, de azért működik a Körmendet elkerülő M80-as Szentgotthárd és az osztrák határ irányába.

A belváros nyugodt képet fest, jól mutat a nemrég felújított Szabadság tér, de csak most tűnik fel, hogy milyen nyúzottnak látszik a városháza épülete. Szerettünk volna találkozni a polgármesterrel, de kérésünket elutasították azzal, hogy Bebes Istvánnak fontos hivatalos elfoglaltsága van az adott időszakban.

A városháza
A városháza

Így polgármesteri válaszok nélkül folytatjuk sétánkat. Közben egy fiatal körmendivel beszélgetünk, aki azt mondja: a fiataloknak nincs szórakozóhelyük a városban. Ő a barátaival inkább Szombathelyre jár bulizni, helyben nem találnak erre lehetőséget.

Benézünk a Batthyány-kastély udvarára is, a kapu mellett cipőkiállítás, ez még a régi cipőgyár emlékét idézi. Közel húsz éve itt avatták boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót, a szegények orvosát.

Az utca felőli épületben színházterem működik, több eseményen jártam már itt, sőt még műsort is vezettem valamikor régen. Most senkit sem látunk, igaz, kora délután van.

A Batthyány-kastély
A Batthyány-kastély

Alterába nem lesz, új kosárcsarnok igen

Elsétálunk a Rába-partra, útba ejtjük az egykori, másfél éve bezárt Halászcsárdát. Élő emlékeim vannak az itt tálalt halászléről és rántott pontyról és arról, hogy 2021 őszén élő podcastot közvetítettünk innen.

A Rába-parton sem látunk senkit, az Alterába Fesztivál helyszínén zárva a kapu, messziről látszik a felújított ökocentrum. Nem sokkal később tudjuk meg, hogy idén nem lesz Alterába, helyette tehetségkutatót szerveznek. Az ökocentrum messziről egyébként jól néz ki.

Autóba ülünk. Ha már kosárlabda, megnézzük a Kossuth utcában a sportcsarnokot, a kosárcsapat jelenlegi otthonát. Tavaly ősszel kiírták a közbeszerzési pályázatot az új sportcsarnokra, amely a Körmendi út mellett, a volt téglagyár területén épül majd fel.

És így néz majd ki az új csarnok:

Az új körmendi sportcsarnok látványterve
Az új körmendi sportcsarnok látványterve

Elautózunk a körmendi kórház felé. Ismerős az épület, többször jártam benne, most lelakottnak és kicsinek tűnik. Úgy tudjuk, Bebes Istvánnak a kórház miatt nincs egyértelmű támogatottsága a Fideszben.

A kórház, amelyet a Fidesz privatizált

Már Bebes volt a polgármester, amikor 2004-ben a Hospinvest Zrt. vette át a kórház működtetését. A Fidesz ekkor már az egészségügy privatizációja ellen volt, igaz, még előtte voltunk a 2008-as vizitdíjas népszavazásnak. A vállalkozás egy év alatt közel 250 milliót fordított a kórház fejlesztésére. Új diagnosztikai készüléket vásároltak, több kórtermet felújítottak, elkezdték a nappali sebészet kialakítását, zárt forgalmú patikát nyitottak.

2009 novemberében aztán kilépett a magáncég a körmendi kórház működtetéséből. Hivatalos indoklás nem volt, de a háttérben valószínűleg ott volt az egyre erősödő politikai nyomás.

A Fidesz 2010-es választási győzelme után gyorsan államosították a kórházakat, elvették a megyei, illetve városi önkormányzatoktól. A körmendi kórházat hozzácsatolták a szombathelyi Markusovszky kórházhoz, jelenleg annak telephelyeként működik. Viszont közben elveszítette aktív ágyait, jelenleg széles körű járóbeteg-ellátás zajlik a kórházban, a fekvőbeteg-ellátásban a sebészet és a krónikus belgyógyászati osztály működik.

A körmendi kórház
A körmendi kórház

Régi és új egymás mellett

Innen a Kauz-rétre vezet az utunk, ez az utolsó körmendi megállónk. A Kauz-réten viszonylag kevés rétet látni, ez még a beépítés előtti neve. Modern társasházak állnak az egyik részén, mellette ma már üres bevásárlóközpont. Valamikor itt igazi nyüzsgés volt, úgy látszik, győzött a nem messze megépült két konkurens élelmiszerbolt.

A piac is zárva, ebből most éppen kettő van, az új és a régi. Az új látványos, nem is piac, hanem vásárcsarnok. De most ember sincs a közelben, rossz időpontban jöttünk.

Az új piac
Az új piac

Búcsút veszünk Körmendtől, ahol tényleg látszik, hogy a kosárlabda a mindennapok része lett. A város amúgy éli nyugodt, csendes életét, amire az elkerülő megépítése is jó hatással volt. De elég elmenni egy kosárlabdameccsre, és máris láthatjuk a város másik arcát.

Szilágyi József írása
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG