Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évekig tarthat, míg a természet magához tér Szigetszentmiklósnál


Szigetszentmiklósnál a Duna-ágba ömlött olaj tisztítása. Fotó: OVF
Szigetszentmiklósnál a Duna-ágba ömlött olaj tisztítása. Fotó: OVF

Túlzás nélkül állítható, hogy az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezését követték el múlt héten a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon. Az azonnali kárelhárítási munkálatokat igyekeznek vasárnapig befejezni a vízügyesek, a teljes kármentesítés és a természet magához térése még évekig eltarthat.

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb helyzetjelentésében.

Kedden az ipari búvárok nagy pontosságú geodéziai GPS-műszerrel mérték fel a szennyezett terület nagyságát (1836 m2), majd a vízügyes szakemberek megtervezték a kármentesítő utak nyomvonalát és elkészítették a mentési tervet. Munkájukat a természetvédelmi szakemberek mellett a helyi horgász szövetség tagjai is segítik.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is folyamatosan dolgoztak a szennyezés felszámolásán.

Elképesztő mennyiségű szennyeződést távolítottak el eddig

Folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, valamint az ideiglenes kármentő út kialakítása. Vákuumszivattyú segítségével hétfőn már 4 db ezerliteres tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a vízügyes szakemberek, kedden pedig újabb mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről. A veszélyes hulladékokat konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.

Továbbra is folyamatosan egyeztetnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival a vízügy szakemberei, és mint írják, az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, melynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. A csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik, a környéken több mint 1800 négyzetmétert több cm vastagon betakart az olaj.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG