Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valaki rengeteg fáradt olajat akart a Dunába önteni Szigetszentmiklósnál


A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság idén augusztusban készült képén a ráckevei Duna
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság idén augusztusban készült képén a ráckevei Duna

Valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött egy esővíz-kifolyóba a Duna mellett. Több ezer négyzetmétert több cm vastagon betakar az olaj, de azt sikerült megakadályozni, hogy a szennyezés a Dunát is elérje.

Szombaton kaptak bejelentést a vízügyesek arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyezés történt. A helyzet azért is volt különösen veszélyes, mert a csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

Ki is mentek a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) emberei és ők is megállapították, hogy

"a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 m2-es kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban."

A vízügyesek próbálják vasárnap megakadályozni, hogy a szigetszentmiklósi olajszennyezés eljusson a Dunába.
A vízügyesek próbálják vasárnap megakadályozni, hogy a szigetszentmiklósi olajszennyezés eljusson a Dunába.

A vízügyesek gyorsan III. fokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, és sikerült megakadályozniuk, hogy teljes Duna-ágat beszennyezze az olaj.

Miért csinál valaki ilyet?
Nagy mennyiségű veszélyes anyag ártalmatlanítása drága, ezért merülhet fel a csábítás, hogy inkább illegálisan kiöntsék valahova a természetbe. Ha folyóba öntik, azt ráadásul elviszi a víz, és még nehezebb lesz utólag megállapítani, hogy ki és pontosan mit öntött oda. Jellemzően jelentős és tartós környezeti károkat okoz az ilyen magatartás.

Ekkora szennyezéshez elég sok, több köbméter olaj kellett. Nem tudni, hogy ki szállított oda ennyi olajat, hogy beleöntse a nádasba, de több magánszemély egy közösségi oldalon már majdnem egymillió forint értékű nyomravezetői díjat ajánlott fel.

A vízügyesek "motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot" állapítottak meg a mintavétel után. Az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

A vízügyesek küzdenek az olajszennyezéssel 2020. december 13-án.
A vízügyesek küzdenek az olajszennyezéssel 2020. december 13-án.

A munkatársaik egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A veszélyes anyag így nem tudta elszennyezni a teljes Duna-ágat.

Azt is leírták, hogy a kármentesítéshez a szennyezett növényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák. És az olajleszedő gépet sem lehet a sűrű sásban megfelelően használni.

A kárelhárítási munkákban az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) ésa Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek.

A teljes beavatkozás nagyjából még egy hétnyi munkájukat fogja igénybe venni. Tettek feljelentést is, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG