Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlagosan minden másnap megölnek egy környezetvédelmi aktivistát


Illegális aranybánya az Amazonas mentén, a brazil esőerdőben 2016. április 17-én
Illegális aranybánya az Amazonas mentén, a brazil esőerdőben 2016. április 17-én

Tavaly 227 környezetvédelmi aktivistát öltek meg a Global Witness jelentése szerint. Döntő többségüket Közép- és Dél-Amerikában; csak Kolumbiában 65 aktivistát gyilkoltak meg.

Tavaly is rekordszámú környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg a világon, hivatkozik a Global Witness jelentésére a BBC. A megelőző évben is rekordot döntöttek az ilyen jellegű gyilkosságok, de 2020-ban az új rekord 227 áldozat.

A 65 éves Fikile Ntshangase Dél-Afrikában például jogi eszközökkel próbálta megakadályozni, hogy egy, a Tendele Coal által működtett bányát tovább bővíthessenek KwaZulu-Natal megyében. Az emberi jogvédőt agyonlőtték a saját nappalijában, lánya pedig nehezményezi, hogy nem halad a nyomozás az ügyben, úgy érzi, mintha senkit nem akarnának felelősségre vonni.

Óscar Eyraudot Mexikóban ölték meg tavaly ősszel. Ő azért dolgozott, hogy a kumiai őslakosközösség könnyebben férjen hozzá az ivóvízhez. Itt a probléma az volt, hogy a helyi Heinekennek ugyan volt engedélye helyben (Tecate-ban) a víz egy részének kitermelésére, de ennél 25 százalékkal többet használt fel. Az ez ellen mozgósító Eyraud házához ősszel két mikrobusznyi ember érkezett, és agyonlőtték.

Valószínűleg alulbecsülik

A jelentést készítő szervezet számításai szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírása óta hetente átlagosan négy környezetvédőt öltek meg a világon. Ezt a számot pedig valószínűleg inkább alulbecsülik, mivel a sajtó és a civil szervezetek tájékoztatási lehetőségeit jellemzően erősen próbálják korlátozni az érintett országokban.

Döntően Közép- és Dél-Amerikában ölték meg a környezetvédőket, csak Kolumbiából 65 esetről számoltak be.

Az összes gyilkosság csaknem harmada kötődött valamilyen nyersanyag kitermeléséhez, többek közt például:

  • fakivágáshoz,
  • bányászathoz,
  • nagy volumenű agrárvállalkozásokhoz
  • vagy vízerőművekhez vagy más infrastrukturális projektekhez.

A fakivágások ellen tiltakozni volt a legveszélyesebb, legalábbis az ehhez köthető gyilkosságok száma volt legmagasabb, 23 esettel. Főleg Brazíliában, Nicaraguában, Peruban és a Fülöp-szigeteken öltek meg emiatt tiltakozókat.

Jelentős mértékben helyi őslakos tiltakozók az áldozatok. Az összes esetet tekintve az áldozatok harmada volt tiltakozó őslakos.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG