Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét több az elhunyt és az új fertőzött itthon


Koronavírus - Vonatok fertőtlenítése
Koronavírus - Vonatok fertőtlenítése

Az elmúlt 24 órában 160 újabb halálos áldozatot követelt a járvány, 3221 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. A 160 újabb halálos áldozattal az elhunytak száma 6280 főre nőtt.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál tájékoztatása szerint folyamatosan emelkedik a gyógyultak száma, 76 270-en már leküzdötték a betegséget. Az aktív fertőzöttek száma 177 038.

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

Arról is írnak, hogy a kormány minden elérhető külföldi vakcináról tárgyal, és elindult az a portál, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra.

A nyugdíjasokat az országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők pedig a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, oltási terv szerv zajlik majd, és elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók.

Lehet, mégis lehet majd választani a vakcinák között

Több lap is megírta kedden az Operatív Törzs ülése után, hogy az előzetes ígéretek ellenére nem lehet választani majd a koronavírus-vakcinák közül. „ […] nem választható meg a vakcina minősége, mennyisége, típusa, származása, semmi sem, hiszen ez mind szakmai alapon fog nyugodni” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. A tiszti főorvos szavai bejárták a sajtót, mivel korábban Orbán Viktor azt mondta, lehet majd választani a vakcinák közül.

Kedden délután az Operatív Törzs közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy „jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.” Az Operatív Törzs elmondta, hogy „ha többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet”.

Platófázisba ért a járvány

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerint „platófázisba ért a koronavírus-járvány a csaknem egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően”.

Merkely Béla úgy gondolja, hogy a korlátozó intézkedéseket továbbra is érdemes fenntartani, hogy azok a plató elérése, vagyis az esetszámok növekedésének megállítása mellett az esetszámok csökkenését is eredményezzék.

Ez lehetővé tenné, hogy ki lehessen várni, amíg a lakosság jelentős részét beoltják. A szakember szerint amíg a lakosság 60 százalékának nem kapta meg az oltást, minden ember veszélyben van.

Joe Biden bejelentette a tervét a járvány megfékezésére

Joe Biden megválasztott amerikai elnök nyilvánosságra hozta az a három pontból álló tervezetet, amivel fel akarja venni a járvány ellen a harcot, miután hivatalba lépett. A leendő elnök azt ígérte, hogy az első hivatali napján aláírja azt az elnöki rendeletet, amely kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi épületekben, és a távolsági buszokon, vonatokon.

A megválasztott elnök egy másik ígérete, hogy az első 100 hivatali napjában legalább 100 millió amerikai meg fogja kapni a védőoltást. Joe Biden az iskolák újranyitását is tervezi, és plusz forrásokat szeretne az oktatásnak biztosítani, hogy biztonságos körülményeket tudjanak teremteni az oktatáshoz.

A megválasztott elnök azt mondta, tisztában van vele, hogy nem fogják tudni 100 nap alatt legyőzni a járványt, de úgy gondolja „már jóval előrébb leszünk a harcban”.

Készült a 444, a CNN, és a hvg.hu tudósításainak felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG