Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem választhatunk vakcinát, a tisztifőorvos azt is megmondta, miért


Nagy-Britanniában elkezdődött a szigetország történetének legnagyobb oltási programja. A képen egy ápoló beadja a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát Trixie Walker páciensnek egy sheffieldi kórházban, Yorkshire-ben, 2020. december 8-án.
Nagy-Britanniában elkezdődött a szigetország történetének legnagyobb oltási programja. A képen egy ápoló beadja a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát Trixie Walker páciensnek egy sheffieldi kórházban, Yorkshire-ben, 2020. december 8-án.

Müller Cecília azt mondta, hogy itthon azzal a vakcinával kezdik majd az oltást, amelyik a hatóságok szerint hatékony és biztonságos, ezért nem lehet majd válogatni a vakcinák között. A tisztifőorvos szerint a napi adatok alapján tetőzött Magyarországon a járvány.

Müller Cecília kijelentése ellentmond a miniszterelnök korábbi kijelentéseinek. Orbán Viktor október 30-án beszélt először a Kossuth rádióban arról, hogy tavaszra "nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje”.

Ezt ugyanott novemberben is megerősítette a miniszterelnök, amikor azt mondta, azért szerez be a kormány több helyről is oltóanyagot, "hogy a magyarok eldönthessék, melyikben bíznak meg a leginkább”.

Müller Cecília viszont az operatív törzs keddi tájékoztatóján arról beszélt, noha a vakcinaregisztrációs oldal kedden elindult, tehát lehet oltásra jelentkezni, az oltás csak akkor kezdődhet meg, ha lesz engedéllyel rendelkező vakcina, ami egyelőre nincs.

Kérdésre válaszolva azután a tisztifőorvos közölte, azzal a vakcinával kezdik majd az oltást, amelyiket hatékonynak és biztonságosnak találják a hatóságok, tehát nem lehet válogatni.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarország 17,5 millió adag vakcinát kötött le eddig, az orosz oltás már itt van, vizsgálják, és hamarosan érkezik egy kínai vakcina dokumentációja is. Hozzátette, most még nem lehet megmondani, melyikkel kezdik majd az oltást.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyanakkor az RTL Klubnak adott interjúban azt mondta, biztos abban, hogy nem az orosz vakcinával fogják kezdeni itthon az oltást, hanem azokkal, amelyekkel Európa több más országában is indulhatnak az oltások.

A szerkesztőségünknek nyilatkozó szakember, Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára azt mondta a gyártók bejelentései alapján, hogy jövő őszre nagy valószínűséggel már lesz megbízható és tömegesen beadható védőoltásunk.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG