Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százezer adag orosz vakcina érkezett, a kínai oltóanyagot viszik ki a kormányhivatalokba


A Fővárosi Önkormányzat ingyenes koronavírus gyorstesztet biztosít a budapestieknek. Az egyik tesztpont a Városházánál 2021. február 21-én
A Fővárosi Önkormányzat ingyenes koronavírus gyorstesztet biztosít a budapestieknek. Az egyik tesztpont a Városházánál 2021. február 21-én

Az elmúlt 24 órában 1 628 újabb fertőzöttet regisztráltak, velük 407 274 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett.

Jelenleg 310 848 gyógyultat tartanak nyilván, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. Kórházban 4 582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál tájékoztatása szerint eddig 457 096 embert oltottak be, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta. Folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál a Sinopharm-vakcinával, amit megkezdték kiszállítani a kormányhivatalokba.

Az AstraZeneca-vakcinával is a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Közben hétfő este újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, és kedden a Pfizerből is várnak újabb adagot.

Botrányos múlt, ígéretes jövő: mit tudunk a Sinopharm vakcináról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Meghosszabbította az Országgyűlés a veszélyhelyzetet

A parlament kormánypárti többsége a veszélyhelyzet meghosszabbításával újra felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a kihirdetés követő 90. napig meghosszabbítsa.

A parlament ugyanakkor ennél korábban is visszavonhatja a felhatalmazást.

A britéknél bejelentették a lazítás menetrendjét

Óvatosan nyit a szigetország, négy ütemben hajtják végre a lazítást, amelynek végén, a tervek szerint június 21-től az emberek közötti kapcsolattartás összes jogi korlátozását fel lehet oldani Angliában, ehhez valamennyi feltétel teljesül.

Minden egyes nyitási szakasz között legalább öt hétnek el kell telnie.

1. szakasz – Március 8-án megindulhat a tanítás az összes angliai iskolában, szabadtéri iskolai rendezvényeket is lehet tartani. A középiskolás diákokat hetente kétszer koronavírus-szűrésnek kell alávetni. Lehetővé válnak a szabadidős tevékenységek, de azokat még csak két, nem egy háztartásban élő ember végezheti egymás társaságában. Március 29-től már hat, külön-külön háztartásban élő ember, vagy két külön háztartás összes tagja tarthat összejöveteleket szabadtéren, és lehetővé válik szervezett sportrendezvények megtartása is.

2. szakasz – Április 12-től megnyithatnak a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító boltok, a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, pl. fodrászatok, az edzőtermek, a szabadtéri vendéglátóhelyek, az állatkertek, a szabadidőparkok és az autósmozik.

3. szakasz – Május 17-én kinyithatnak a zárt térben működő szórakoztató és vendéglátó létesítmények, a mozik, a pubok és az éttermek. Szabadtéri helyszíneken 30, zárt térben hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában, lehetővé válik szabadtéri koncertek, labdarúgó-mérkőzések közönség előtti megrendezése, de a közönség létszámát ekkor még korlátozzák.

4. szakasz – Legkorábban június 21-én az emberek közötti kapcsolattartás minden jogi korlátozása megszűnhet, kinyithat az összes szabadidős létesítmény, lehetővé válik a turisztikai célú hazai és külföldi utazás.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG