Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását


Meghosszabbította a magyarországi veszélyhelyzetet a parlament 2021. február 22-én
Meghosszabbította a magyarországi veszélyhelyzetet a parlament 2021. február 22-én

Kedden már meg is jelent a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányrendelet. Az indoklás szerint „az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat".

A parlament kormánypárti többsége a veszélyhelyzet meghosszabbításával újra felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a kihirdetés követő 90. napig meghosszabbítsa. A parlament ennél korábban is visszavonhatja a felhatalmazást.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormány, majd a parlament a járvány első hulláma során is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely tavaly június 18-án szűnt meg.

Majd késő ősszel jött a pandémia második hulláma, így a kormány 2020. november 4-étől visszaállította a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlés pedig november 10-én megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt, meghosszabbítva ezzel a veszélyhelyzet hatályát.

A parlament arról is döntött, hogy a járvány második hulláma idején, tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba lépnek.

A hétfőn elfogadott jogszabály arról is rendelkezik, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak, azokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG