Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiszti főorvos: „Adattorlódás” állhat a rekord halálozási adatok mögött


Ápolók a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán, 2021. április 2-án
Ápolók a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán, 2021. április 2-án

Az országos tiszti főorvos a nyitás első napján tartott tájékoztatón azt mondta, hogy az egészségügyi szolgáltatók a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat közölni. Müller Cecília beszélt az AstraZeneca körüli bizonytalanságról is.

Müller Cecília azt mondta, sokan megdöbbenhettek a rekord halálozási adat miatt (311 ember halt meg a koronavírus okozta betegségekben 24 óra alatt), de ezt ő azzal magyarázta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, hogy a húsvéti ünnepek alatt nem tudtak pontosan jelenteni az egészségügyi szolgáltatók, így ez a szám részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza, attól ilyen magas.

Müller Cecília reményei szerint hamarosan platózik a járvány. A tiszti főorvos elmondta, hogy a Covid-betegek 3-4 százaléka annak ellenére kerül súlyos állapotba, hogy nincs krónikus betegségük, mégis az immunrendszerük úgy reagál, hogy órákkal a tünetek megjelenése után már lélegeztetőgépre kell tenni őket.

Órákon belül kiderülhet, mi lesz az AstraZenecával

Még a mai nap folyamán vagy legkésőbb holnap várható az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása a brit oltóanyagról – mondta Müller Cecília a vakcina körüli bizonytalanságra reagálva.

Miért függesztette fel több ország az AstraZeneca vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, egyes aggodalmak szerint vérrögképződésre hajlamosít az oltóanyag, amelynek alkalmazását több országban leállították, vagy korlátozták. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy a magyar hatóságok is figyelembe veszik majd az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását.

Újabb ütemben oltják a pedagógusokat

A pedagógusok közül százezren már megkapták a vakcinát, miután az SMS-ben értesítettek 85 százaléka meg is jelent oltásra - mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője. Korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, csütörtöktől vasárnapig pedig újabb 100 ezer pedagógus oltását tervezik. György István hozzátette, azokat is várják, akiket hívtak a múlt héten, de nem jelentek meg az oltóhelyeken.

A kormány április 19-én tervezi megnyitni az iskolákat, addig akarják beoltani az iskolai, óvodai és bölcsődei pedagógusokat, noha több szakmai szervezet tiltakozott az intézkedés ellen, mert úgy gondolják, a tanárok még nem lesznek kellően védettek az újranyitáshoz.

György István elmondta, hogy az oltópontokon, amelybe már több szakrendelőt is bevontak, a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel oltanak. Miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát, csütörtöktől praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra.

A ma érkezett 32 ezer adag Pfizer-vakcinával a pedagógusokat oltják, illetve második körös oltásokra használják. A háziorvosoknál AstraZeneca-, Moderna-vakcinákkal is oltanak, és zajlik a második körös oltás a kínai Sinopharm-vakcinákkal is.

A tájékoztatón elismételték a fokozatos nyitás már ma életbe lépett első intézkedéseit, ezekről részletesen írt a Szabad Európa is. Hozzátették, hogy a négyzetméter-alapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Több védelmi intézkedés hatályát – például a maszkhasználatot – meghosszabbítja a kormány, a rendelet még ma megjelenik a Magyar Közlönyben.

XS
SM
MD
LG