Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új gyógymód itthon a koronavírus-betegségek kezelésére


Védőfelszerelést viselő gyógytornász az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én.
Védőfelszerelést viselő gyógytornász az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én.

A gyógyszert az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztették ki. A terápia, az EMMI közleménye szerint, jelentősen csökkentheti a szövődményeket.

A kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá arról, hogy bamlanivimab antitest terápiával gyógyítsanak több ezer magyar COVID-19 fertőzöttet, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását Magyarországon.

A gyógyszert, amit az első amerikai gyógyult betegek egyikének vérmintából fejlesztett ki a gyártó, itthon olyan felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kg vagy annál nehezebb serdülőknél alkalmazzák majd, akik enyhe vagy közepesen súlyos állapotban vannak, és fennáll a kockázata, hogy súlyos stádiumba kerülnek.

Csökkentheti a kórházakra nehezedő nyomást is

A bamlanivimab antitest terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése. Ez abban is segíthet, hogy használatával enyhüljön az orvosokra, a nővérekre és a kórházi rendszerre nehezedő nyomás.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portálra felkerült közlemény szerint a bamlanivimab az első monoklonális antitest terápia (egy specifikus antigént ismer fel és ahhoz kötődve fejti ki hatását - a szerk.), amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG