Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mennyire kell aggódni a koronavírus brit mutációja miatt?


Mekkora aggodalomra adnak okot a Nagy-Britanniában az eddiginél könnyebben terjedő új koronavírustörzsről szóló jelentések? A szigetország kormánya azonnali hatállyal szigorú lezárásokat vezetett be, a gyorsan reagáló országok pedig egyből bezárták határaikat a britek előtt. A vírusszakértők szerint az új variáns tényleges képességeiről a tudományos vizsgálatok után mondható ki a végszó. Addig is az óvatosságra intenek.

Boris Johnson brit miniszterelnök - mint ahogy arról a hétvégén beszámoltunk - szombaton új korlátozásokat jelentett be a koronavírus egy új variánsa miatt. Az Európai Unió több országa és Kanada is törölte vagy korlátozza az Egyesült Királyságból érkező járatokat, hogy megpróbálják megfékezni a mutált vírus terjedését.

Brit és amerikai egészségügyi szakértők szerint úgy tűnik, hogy ez a törzs könnyebben fertőz, mint a korábbi, de arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb lenne. Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta, hogy a törzs „gyorsan terjed, és ez a domináns változat”, amely decemberben a fertőzések több mint 60% -ért lesz felelős Londonban.

Hogyan alakulnak ki az új vírustörzsek?

A vírusok, miközben a lakosság körében mozognak, természetes módon fejlődnek is. Ez az oka annak, hogy minden évben szükségünk van egy új influenza-oltásra. A COVID-19-et okozó vírus új változatait vagy törzseit azóta ismerik, amióta csaknem egy évvel ezelőtt először Kínában azonosították a SARS-COV-2-t.

A vírusok genetikai ábécéjének egy-két betűjében gyakran a normális evolúció során alakulnak ki apróbb változások. Egy-egy apró mutációval rendelkező törzs azért válhat egy adott régióban a legelterjettebb variációvá, mert az a törzs jelent meg ott először, vagy mert egy „szuperterjesztő” esemény hozzájárult annak beágyazódásához.

Aggodalomra az ad igazán okot, amikor egy vírus úgy mutálódik, hogy megváltoztatja a felszínén lévő fehérjéket, annak érdekében, hogy elősegítse a gyógyszerek vagy az immunrendszer elől való menekülést. A felmerülő tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy ez történik most az új koronavírussal - írta a Twitteren Trevor Bedford, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ biológusa és genetikai szakértője.

„Eddig láthattuk, hogy már több variáns jelent meg és terjedt el", amelyek erre utalnak, és egyesek ellenállást mutatnak az antitestkezelésekkel szemben is – írta Bedford.

Miért ad aggodalomra okot a koronavírus új variánsa?

Az Egyesült Királyságban felbukkant új törzs azért aggályos, mert csaknem kéttucatnyi mutációja van. Ezekből több mutáció is a tüskés fehérjéken alakult ki, amelyeket a vírus a sejtekhez való kötődéshez és fertőzéshez használ.

„Természetesen aggódom, de még nem lehet tudni, hogy végül mennyire lesznek ezek a mutációk fontosak" - mondta Dr. Ravi Gupta, az angliai Cambridge-i Egyetem víruskutatója. Gupta és tudóstársai az új variánsról közzétettek egy jelentést egy olyan weboldalon, amely a tudósok kutatási eredményeinek gyors megosztására szolgál, de a cikket még hivatalosan nem tekintettek át, s folyóiratban sem publikálták.

Mivel ezeket a fehérje tüskéket célozzák meg a jelenleg kifejlesztett oltások is, magyar tudósok szerint is érthető a britek óvatossága.

„Amennyiben egy vagy több mutáció is azonosítható az immunitásban fontos és a vakcinák döntő többségének alapját adó tüskefehérjében, ráadásul ez a variáns gyors terjedést is mutat, arra mindenképp figyelni kell. Ez történt az angliai variánsnál. Úgy tűnik, hogy a vírus eddig ismert mutációs sebességéhez viszonyítva felbukkant egy variáns, amely 10 hónapnyi mutációt gyűjtött magába, melyekből a tüskefehérje több ponton is érintett.” – írta Kemenesi Gábor és Jakab Ferenc a Virológia Pécs Facebook oldala mögött álló két virológus.

Hatékonyak az oltások az új variációra?

Scott Gottlieb volt amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi biztos vasárnap a CBS “Face the Nation” című műsorában azt mondta, hogy szerinte az oltások hatékonyságát az új törzs „valószínűleg nem befolyásolja” majd. Dr. Ravi Gupta is egyetért Gottliebbel.

Joe Biden megválasztott elnök tisztifőorvos-jelöltje, Vivek Murthy vasárnap az NBC “Meet the Press” című műsorában azt mondta, hogy „nincs okunk azt hinni, hogy a kifejlesztett oltóanyagok nem lesznek hatékonyak e vírus ellen”. Több szakértő is úgy véli, hogy a vakcinák - az immunrendszer által - a tüskefehérjén túlmutató széleskörű védekezést eredményeznek.

Bár alacsony annak a lehetősége, hogy az új törzsek rezisztensek lesznek a meglévő oltásokkal szemben, de a lehetőség azért még létezik - mondta Dr. Moncef Slaoui, az Egyesült Államok kormányának vakcinák terjesztésével kapcsolatos tudományos főtanácsadója vasárnap a CNN-ben elhangzott értékelő beszédében.

„Nem hiszem, hogy eddig egyetlen változat is létezne, amely ellenállna" az oltásoknak - mondta. „Úgy gondolom, hogy ez a bizonyos variáns az Egyesült Királyságban sem ússza meg az oltásimmunitást".

A pécsi virológusok szerint az is megoldható, ha az oltásoknak szüksége lenne egy kis finomhangolásra.

„Amennyiben megtörténne, hogy a korábbi variánsokra kialakult immunitást „kikerüli” egy újabb, az nem törli el a vírusról alkotott eddigi tudásunkat és kifejlesztett fegyvereinket – adaptálni lehet ezeket, így a vakcinát is. A végső szót a kockázatról, az új variáns tényleges képességeiről a tudományos vizsgálatok után mondhatjuk ki, addig pedig marad az óvatosság” – írták Facebook oldalukon.

Murthy és a magyar tudósok is hangsúlyozták, hogy az emberek továbbra is tartsák be az eddigi védekezésre alkalmas iránymutatásokat.

„A lényeg minden átlagember számára: A maszk, kézmosás, távolságtartás bármilyen mutációt követően is hatékony védekezés – a mindennapjainkat ezek nem érintik” – áll a pécsi virológusok bejegyzésében.

Milyen más törzsek léteznek jelenleg?

Áprilisban a kutatók két genetikai változással rendelkező vírustörzset találtak Svédországban, amely az eredetinél nagyjából kétszer fertőzőbb volt. Körülbelül 6000 olyan esetről számoltak be világszerte - főleg Dániában és Angliában – ahol ez a törzs okozta a fertőzést – mondta Gupta.

Azóta ennek a törzsnek további variánsai jelentek meg. Egyes változatait olyan emberekben azonosították, akik Dánia nyércfarmjain fertőződtek meg. Az Egyesült Királyságban megjelent törzsben megtalálható a két genetikai változás, plusz azon felül még több is, amiből nyolc a tüskefehérjéken található - mondta Gupta.

Ezért a brit variánst „vizsgálat alatt álló változatnak” hívják, mert jelentősége még nem ismert. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a törzset Anglia délkeleti részén azonosították szeptemberben, amely azóta terjed a környéken.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG