Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid-19: 100 fölött az egy nap alatt elhunytak száma Magyarországon


Mentőautók egy kórháznál a oroszországi Omszk városában 2020. november 5-én.
Mentőautók egy kórháznál a oroszországi Omszk városában 2020. november 5-én.

Első alkalommal a járvány kitörése óta száz fölé emelkedett Magyarországon az egy nap alatt elhunytak száma, míg 4709 ember fertőződött meg 24 óra alatt.

A koronavírus-járvány tavaszi kitörése óta még nem fordult elő Magyarországon, hogy 24 óra alatt több mint 100 ember vesztette volna életét. A hivatalos kormányzati adatok szerint most ez is megtörtént, péntek reggelre 103 ember hunyt el a fertőzés következtében. Az elhunytak száma ezzel 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak.

Közben 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, amivel 99 625 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma a hivatalos kormányzati oldal szerint.

"Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa"

Teljesítőképességünk határához értünk - jelentette be Orbán Viktor kormányfő az állami rádióban. A miniszterelnök szokásos pénteki rádióbeszédében elmondta, hogy a járványhelyzet egyes helyeken már súlyos, de leszögezte, hogy a kormányzat képes a helyzet kezelésére. A kormányfő beszélt az előrejelzésekről: úgy látják, november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra. Orbán Viktor a nem életmentő műtétek elhalasztását is kilátásba helyezte.

Vörös, vagyis a fertőzés terjedése szempontjából legkockázatosabb országok közé sorolta Szlovénia Magyarországot. Hazánkon kívül Ausztria, Horvátország, Szerbia és Olaszország is fokozottan kockázatos, ezért az innen érkezőknek kötelező a karantén.

Távoktatásra állnak át Szlovéniában

Iskolabezárás mellett döntöttek a szlovénok, az általános iskolákban távoktatásra állnak át. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva tartanak, és csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát. Aleš Hojs belügyminiszter bejelentette, hogy egy héttel meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket, így továbbra sem nyithatnak ki a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó üzletek, a gyülekezési jogokat is korlátozzák. Marad a kötelező maszkviselés, valamint az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom is.

A rendelkezések ellen többen is utcára vonultak, ellenük a rendőrség vízágyút is bevetett. Az egyik helyi hírügynökség beszámolója szerint ilyen rendőrségi beavatkozásra a 2012-es korrupcióellenes fővárosi zavargások óta nm volt példa az országban.

Hétfőn már nem nyitnak ki az iskolák Romániában sem, digitális oktatásra állnak át. Klaus Iohannis államfő elmondta, további szigorításról is döntöttek, korlátozzák az éjszakai kijárást, és mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést. Az állami és magánszektorban, ahol erre lehetőség van, otthoni munkavégzésre kell átállni. A december hatodikára kiírt parlamenti választásokat azonban nem halasztják el.

Londonban 104 embert állított elő a rendőrség a koronavírus terjedését megfékező szabályok megszegéséért. A hatóságok közlése szerint újabb letartóztatásokra is lehet számítani, mivel a rendőrség éjszaka is kiemelten járőrözik. December 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Szigorít Egyiptom is, ahol Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett a maszkviselési szabályokat megsértőkkel szemben. Aki ennek nem tesz eleget, 250 dolláros büntetésre számíthat.

Alkohol-stoppal a vírus ellen északon

Norvégiában éjszakai alkoholvásárlási tilalommal egészülnek ki a szabályok. Ezen túlmenően az éttermeknek és bároknak 22 órakor be kell zárniuk, a magánrendezvényeken résztvevő személyek számát 50-ről 20-ra csökkentették.

Az elmúlt egy napban 58 ezernél is többen fertőződtek meg Franciaországban, ahol már egy hete elrendelték a kijárási tilalmat. Egy nap alatt 363 emberéletet követelt a vírus, ezzel az áldozatok száma már meghaladta a 39 ezret is. Jelenleg 4 ezer súlyos állapotban lévő fertőzött szorul kórházi ellátásra.

Már második napja rekordszinten az új fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, 123 ezer új esetet regisztráltak egy nap alatt, és 1220-an vesztették életüket.

Korábban százezer antigén gyorsteszt beszerzését ígérte Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. Az oktatási intézmények dolgozóinak és a pedagógusoknak önkéntes és ingyenes lesz a tesztelés.

A százezerből ötvenezer tesztet lakosságarányosan szétosztanak a kerületi önkormányzatok között, hogy ebből biztosítsák a kerületi oktatási intézményekben dolgozók önkéntes tesztelését.

Mint csütörtökön beszámoltunk róla, egy friss brit kutatás szerint a Down-szindrómások tízszer akkora eséllyel halnak bele a koronavírus okozta betegségekbe, emellett majdnem ötször akkora eséllyel kerülnek kórházba. A magyarországi Down Alapítvány elnöke számos más nehezítő körülményről is beszélt a Szabad Európának.

XS
SM
MD
LG