Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Saját tesztelési programot indít Budapest vezetése


 A Debreceni Egyetem szakembere egy nő orrnyálkahártyájának mintáját veszi koronavírus vizsgálatra az intézmény egyik mintavételi pontján 2020. május 13-án.
A Debreceni Egyetem szakembere egy nő orrnyálkahártyájának mintáját veszi koronavírus vizsgálatra az intézmény egyik mintavételi pontján 2020. május 13-án.

Százezer antigén gyorsteszt beszerzését ígérte Karácsony Gergely főpolgármester. Az oktatási intézmények dolgozóinak és a pedagógusoknak önkéntes és ingyenes lesz a tesztelés.

Budapest főpolgármesterének csalódást okoztak a járványhelyzet miatt bejelentett újabb kormányzati intézkedések. Karácsony Gergely szerint van közöttük olyan, ami egyenesen káoszhoz és a helyzet súlyosbodásához vezethet.

A főpolgármester a kijárási korlátozásról és a rendkívüli jogrend, valamint a veszélyhelyzet életbelépéséről szóló bejelentéseinek másnapján a kincstári optimizmus helyett az őszinte beszédet kérte számon a miniszterelnökön a járványhelyzettel kapcsolatban, mert Karácsony Gergely szerint az európai vezetőknél ez a gyakorlat. A főpolgármester az elmúlt napok számaira utalva pokolinak nevezte a magyar járványhelyzetet, amelynek javításához szerinte sokkal hatékonyabb fellépésre lenne szükség.

Nem vár tovább a főváros a tesztelési programmal

Karácsony Gergely szerint elmaradt a kormányzati intézkedések közül az egyik legfontosabb, a tesztkapacitások növelése. A főpolgármester fontosnak látja az állandó tesztelés kiterjesztését a különösen veszélyeztetett ágazatokban dolgozók, így a közoktatásban foglalkoztatottakra.

A főpolgármester bejelentette, hogy a fővárosi önkormányzat intenzív teszteléskapacitási bővítésbe kezd, napokon belül százezer úgynevezett antigén gyorsteszt beszerzését kezdi meg. Ezt elsősorban az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók, főként a pedagógusok és az oktatásban dolgozók tesztelésére szánja. Önkéntes alapon, ingyenes tesztet biztosítanak a budapesti tanárok és iskolai dolgozók számára.

A százezerből ötvenezer tesztet lakosságarányosan szétosztanak a kerületi önkormányzatok között, hogy ebből biztosítsák a kerületi oktatási intézményekben dolgozók önkéntes tesztelését.

A főpolgármester arra kérte a kormányt, hogy vegye fontolóra a tömegrendezvények szigorúbb szabályozását és a fővárossal közösen azt, hogyan lehetne az adventi és az azt megelőző időszakot biztonságosabbá tenni.

Igazoltatás a kijárási korlátozások idején Budapesten
Igazoltatás a kijárási korlátozások idején Budapesten

Már most csúcsra jár a BKK

A tömegközlekedés csúcsidei kapacitásának növelését a fővárosnak és a megyei jogú városoknak előíró kormányrendeletről szólva a főpolgármester azt mondta, hogy ezt a főváros már a nyár végén meglépte, szeptembertől maximális kapacitással működik Budapest tömegközlekedése. Hozzátette, ezt a feladatot eddig is és továbbiakban is ellátják, noha a közösségi közlekedés finanszírozása drámai mértékben csökkent.

A Budapesti Közlekedési Központ a honlapján reagált a kormány járatsűrítési szándékára, amelyről, mint írják "másokhoz hasonlón csak a sajtóból értesült".

Emlékeztetnek arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még nyár közepén döntött arról, hogy a járatok a reggeli csúcsidőszakban, hosszabb idősávban – egészen 9 óráig – sűrűbben közlekedjenek Budapesten.

A sűrített menetrend azóta is érvényben van a főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen és egyéb frekventált vonalakon közlekedő buszjáratokon, annak ellenére, hogy az utasforgalom a tavalyi adatokhoz képest 20-25%-kal alacsonyabb.

"Káoszt okozhat" az ingyenes parkolás

A kijárási korlátozás bevezetése a főpolgármester szerint hozzásegít a biztonsághoz, de önmagában kevés. Miután a nappali időszakban nincsenek érdemi korlátozások, a parkolási díj eltörlése Karácsony Gergely szerint káoszhoz vezethet, ráadásul a megnövekedett járműforgalom a levegő minőségét is rontja, ami pedig kedvez a vírus terjedésének.

XS
SM
MD
LG