Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: ezer alatt a kórházban ápoltak száma, Indiában is enyhül a járvány


Oltópont a budapesti Honvédkórházban.
Oltópont a budapesti Honvédkórházban.

Vasárnap ezer alá esett a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, miközben 350 új esetet regisztráltak Magyarországon. Az oltási kampány tempója jelentősen lassult, az első oltását az emberek 52,6 százaléka kapta meg.

Vasárnap reggelre 350 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hivatalos adatok szerint, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 382 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 19 beteg, így az elhunytak száma 29 728 főre emelkedett.

A kórházban ápolt betegek száma hosszú idő után most csökkent először ezer fő alá, jelenleg 965-en szorulnak ellátásra, közülük vannak lélegeztetőn 114-en.

Egymillió dollár egy koronavírus elleni oltásért?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:38 0:00

A tesztek 2,3 százaléka pozitív

A népességarányos adatok alapján a járványnak nincsenek regionális gócpontjai, országszerte visszaszorulóban van a fertőzés, bár az elmúlt héten Baranyában, Vasban, Veszprémben és Borsodban láttunk az átlagnál magasabb adatokat. Erre mutat az új fertőzéseknek az összes teszthez viszonyított aránya is: 15 242 tesztből találtak 350 új fertőzöttet, azaz a pozitív tesztek aránya 2,3 százalék.

Az operatív törzs a héten jelentette be, hogy megjelent Magyarországon is a jóval fertőzőbb indiai koronavírus-variáns. Ez azokra jelenthet veszélyt, akik még nem kaptak oltást, mivel a vakcinák ez ellen is védenek.

Az oltatlanok száma jelenleg 4 és 5 millió között van: az oltási folyamat jelentősen lassult a közelmúltban, az első vakcinát kevesebb mint 17 ezer fő kapta meg az elmúlt 24 órában. A hivatalos adatok alapján egyre kevesebb új ember érkezik az oltópontokra, inkább a második oltások beadása zajlik.

Sokan nem kérik a második oltást, érvénytelen lehet az igazolványuk

Az első oltást az emberek 52,6 százaléka kapta meg eddig, az oltatlanok között van az összes 16 év alatti gyerek. Sokan vannak emellett, akik (miután az első dózissal megszerezték a védettségi igazolványt) nem adatják be maguknak a második dózist: az RTL Klub híradója szerint csaknem 29 ezren nem mentek el a második oltásra. Bár a védettségi igazolványt az első oltás után megkapja mindenki, a kormány többször jelezte, hogy ez később érvényességét veszíti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást. Ennek a pontos mechanizmusát még nem dolgozták ki.

Világszerte eddig 169 289 103 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a halálos áldozatok száma 3 519 311. Az elmúlt hetekben Indiában terjedt legjobban a járvány, ennek fő oka egy ott észlelt, a korábbiaknál gyorsabban terjedő vírusmutáció, ami mára a világ számos országában megjelent.

Negyedik hullám

Indiában a Reuters jelentése szerint több mint 165 ezer új esetet diagnosztizáltak vasárnap, a halottak száma pedig 3460-nal emelkedett. Az 1,36 milliárdos országban így már 326 ezerre nőtt az elhunytak száma. Jó hír viszont, hogy május második felében lassult az indiai járvány, az elmúlt két hét alatt csaknem a felére esett vissza az új esetszám.

Indián kívül az új vírusfajta erősen terjed az Egyesült Királyságban, ahol például csak szerdán 7 ezer új fertőzést okozott. A szigetország az egyik legalaposabban átoltott ország, az emberek több mint 36 százaléka már a második dózist is megkapta, azonban az oltatlanok körében így is elindult az indiai variáns közösségi terjedése. Ez arra utal, hogy az új variánsok miatt más országokban is kisebb, negyedik hullámai alakulhatnak ki a járványnak.

Emiatt, a Public Health England jelentése szerint ismét emelkedik a kórházban ápoltak száma, és az egészségügyi hatóságok ismét fokozott óvatosságra intik azokat, akik még nem kapták meg az oltást. Bár a közelmúltban az Egyesült Királyságban megkezdték a korlátozások fokozatos feloldását, Boris Johnson kormányfő a héten azt mondta, a teljes, június 21-ig tervezett nyitás csúszhat az új fertőzések miatt.

XS
SM
MD
LG