Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlávik János: Európában sokfelé megjelent a járvány harmadik hulláma


Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.

Az oltások nem tartanak ott, hogy a harmadik hullámot megakadályozzák - mondta a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szerint a harmadik hullámnak itthon is csak a korlátozások vehetik elejét.

Szlávik János a közmédiában beszélt arról, hogy Magyarországon a koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak.

Mi lesz azzal, aki az oltás után kapja el?

A világon több millió embert oltottak már be a vakcinával, és a statisztikák szerint 100 ezerből egy esetben alakulhat ki olyan oltási reakció, amely miatt az orvosoknak be kell avatkozniuk, de ez is csak átmeneti, és az oltóközpontok fel vannak erre készülve.

A szakember a mellékhatások között említette az átmeneti izomlázat, zsibbadást, pirosodást, de, mint mondta, egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek.

A főorvos arról is beszélt, hogy a tapasztalatok szerint a beoltottak több mint 95 százaléka a második oltást követő egy hét után nem kapja el a vírust, de ha mégis, akkor a betegség lefolyása biztosan nem lesz súlyos vagy tragikus.

Az AstraZeneca más típusú, de jó

Szlávik János tapasztalatai szerint az egészségügyi dolgozók körében egyre nő az oltási hajlandóság, egyre többen szeretnék megvédeni magukat.

A főorvos azt javasolta, az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók mindenképpen oltassák be magukat, de a pedagógusokat, az ország működéséért felelős embereket is erre kérte, a fiataloknak pedig, mint mondta, el kellene gondolkodniuk azon, hogy ők is jelenthetik a "járvány motorját".

A szakember beszélt a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyaga mellett elérhető közelségbe került oxfordi AstraZeneca vakcináról is, amely mint mondta más típusú, de teljesen biztonságos és hatékony.

Készült az MTI és az M1 felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG