Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mikor és milyen oltásokat kaphatunk az EU-tól?


Egy szállítmány Pfizer/BionTech oltást vesznek át a szófiai reptéren 2021. január 4-én.
Egy szállítmány Pfizer/BionTech oltást vesznek át a szófiai reptéren 2021. január 4-én.

Hétféle oltásból vásárolt be eddig az EU, bőven jut majd mindenkinek. Csak még nem mindegyik gyógyszer van kész, de pont ezért jó, hogy nem csak egy gyártóra lett alapozva az uniós oltási stratégia.

Bár a magyar kormányzat rendszeresen beszámol arról, hogy kínai vagy orosz segítségben is bíznak a járvány ellen, oltást kizárólag az Európai Uniótól kapunk.

Ugyan vannak olyan országok, amelyek külön megállapodásokat is kötöttek egyes vakcinákra, de Magyarország nem tartozik közéjük. A közös beszerzésnek az a legfőbb előnye, hogy az Európai Unió lényegesen nagyobb alkuerővel tud fellépni, mintha az egyes országok egymással is versengve licitálnának az oltóanyagokért.

A megvásárolt oltásokat az EU utána lakosságarányosan osztja szét, minden tagország arányosan egyszerre kap minden szállítmányból. Emellett azt kérték az országoktól, hogy az oltást adják ingyen a lakosságnak, és szervezzék meg, hogy ne kelljen sokat utazni érte.

Mi a menü?

2021-ig hét gyártótól vett oltásokat a szövetség. Eleve többféle oltást akartak beszerezni, többek közt mivel nem biztos, hogy minden embernek ugyanaz a típus lesz a leghatékonyabb.

Másrészt a legnagyobb gyógyszercégeknél is szűkösek lehetnek a gyártási kapacitások olyankor, amikor az egész világon egyszerre van járvány.

A 450 milliós lakosú Európai Unió durván 2 milliárd adag vakcinát vett eddig, tehát attól nem kell félni, hogy valakinek nem jut. Az adott fajtájú oltásból jellemzően kettőt kell beadni, egymástól általában 3-4 hét különbséggel.

AstraZeneca

Az AstraZenecától 300 millió vakcinát vettek és még 100 millióra opciót foglaltak le. Itt annyi a probléma, hogy brit-svéd gyógyszercégnél hiba történt a tesztelés utolsó fázisánál, ezért még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerfelügyelet.

Ha valamelyik uniós ország úgy döntött volna, hogy európai engedély nélkül is beadja a lakosságának az oltást, azt egyébként most megtehetné a különleges helyzetre való tekintettel. De egy uniós ország sem döntött így.

Egy oltás piaci árát ezer forint (3-4 dollár) körülire lőtték be, a cég pedig azt is bejelentette, hogy a járvány ideje alatt nem lesz árrésük ezen a terméken vagyis nem fognak rajta profitot termelni.

Pfizer- BioNTech

Ebből az oltásból 200 milliót vásároltak, és még 100 milliót foglaltak le opciósan. Ezt karácsony előtt engedélyezte az európai felügyelet, így ebből küldtek a tagországoknak. Így Magyarországon csak ezzel oltanak jelenleg, eddig több mint egy hét alatt kicsit több mint 31 ezer ember kapta meg az első oltást.

Covid-vakcina: megoldás a szárazjég?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

A hírek szerint az EU vezetése jelenleg azon gondolkozik, hogy ebből a termékből berendel még 100+200 milliót, mert ez már biztosan kész van. Egy oltás ára ebből a termékből 6 ezer forint (20 dollár) körül van.

Moderna

Az amerikai állam erős támogatásával megtolt oltásból az EU 80 millió adagot vásárolt első körben, plusz 80 milliós opció mellett. Ezt is engedélyezték már Európában. Müller Cecília rövid csütörtöki megjegyzése alapján a Magyarországnak adott több mint 1,7 millió adagból valamennyi már jövő héten meg is érkezik.

Viszont ez messze a legdrágább oltás, egy adagért 7-11 ezer forintot (25-37 dollárt) kér a cég elvileg.

Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson várható termékéből 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Itt az utolsó fázisú gyógyszerteszteket karácsony előtt kezdték el, saját számításaik szerint február előtt még nem érdemes számítani az oltásuk engedélyezésére.

Hozzá kell tenni, hogy a gyártók jellemzően nagyon optimistán fogalmazzák meg az ilyen típusú várakozásaikat. A termék ára 3 ezer forint (10 dollár) körül lehet.

Curevac

Ebből az oltásból 225+180 millió oltásról állapodott meg az EU, az előzőkhöz hasonló konstrukcióban. Ők is le vannak némileg maradva a versenytársaiktól, december végén kezdték csak el Németországban a gyógyszertesztek utolsó, nagymintás fázisát. Az ő gyógyszerüknek nem árulták el az árát, annyit ígértek, hogy "etikus" mértékben húznak majd csak hasznot a termékből.

Novavax

A cég 100+100 millió adag oltást adott el Európának, a termék viszont még a tesztelés utolsó fázisában van. Jó eséllyel talán tavasszal lehet így az EU-ban találkozni a vakcinájukkal. Az ő oltásuk kevesebb mint ötezer forintba (16 dollárba) kerülhet nagyjából.

Sanofi -GSK

A Sanofi-GSK oltásából 300 millió adagot foglaltak le, azonban ők még később lehetnek kész termékükkel. Az utolsó, nagymintás klinikai tesztek elkezdését valamikor idén második negyedévre tervezik, így a legkorábban talán nyáron találkozhatunk ezzel a termékkel. Azt ígérték, hogy 3,5 ezer forintnál (12 dollárnál) kevesebbe fog kerülni Európában.

Az Európai Unió oltáskészleteiből a szövetség nyugat-balkáni partnerei is biztosan részesedni fognak, egyelőre egy 70 millió euró értékű támogatást szavaztak meg nekik. Az EU északi és keleti tagjai viszont már lobbiznak azért, hogy a Keleti Partnerség országai (Örményország, Azerbajdzsán, Georgia, Moldova, Ukrajna és Belarusz) is kapjanak hasonló támogatást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG