Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvatosak a magyarok a nyitással kapcsolatban, egyre többen akarják az oltást


Az egyik zárva tartó kávézó az üres Vörösmarty téren Budapesten
Az egyik zárva tartó kávézó az üres Vörösmarty téren Budapesten

A nyitásra és az oltási hajlandóságra is rákérdezett legfrissebb közvélemény-kutatásában az Ipsos. Az eredményekből kiderül, hogy csökkent az oltásellenesek aránya, és a magyarok többsége óvatos a nyitással kapcsolatban.

Az Ipsos áprilisi méréséből kiderül, hogy a felnőtt lakosság a kormány által bejelentett fokozatos nyitástól függetlenül tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásait, odafigyel a maszkviselésre és a kézmosásokra, és újra nagyobb arányban kerüli a személyes találkozókat és a tömegközlekedést.

Minden korábbinál magasabb oltási hajlandóságot mértek

A válaszokból az is kiderül, hogy a magyar lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, miközben az ellenzők és a bizonytalanok tábora is csökkent. A

Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58%-os az oltáspártiak aránya, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel. A regisztrációs arány az oltáspártiak körében már 75 százalékos, ez az arány februárban mg csak 45 százalék volt.

Érdekes ugyanakkor, hogy miközben az 1992 után születettek 42%-a kéri a vakcinát, a fiatalok ódzkodnak a regisztrációtól: a 18-34 év közötti korosztály mindössze 24 százaléka regisztrált az oltásra.

Területi megoszlásban a fővárosban a legmagasabb, 77 százalékos az oltási szándék, míg Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, 46 százalékos az oltást vállalók aránya, és ugyanitt a legmagasabb, 45 százalékos az oltást ellenzőké. Ez az arány Budapesten 21 százalék.

Védőmaszkot viselő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern villamosán a vírusos világjárvány idején, 2020. június 7.
Védőmaszkot viselő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern villamosán a vírusos világjárvány idején, 2020. június 7.

Augusztusig várjuk a teljes nyitást

Az Ipsos kérdésére adott válaszokból az derül ki, hogy a magyar lakosság 57%-a szerint augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe. Májusi nyitásra a válaszadók 21 százaléka számít. 18 százalék nem tudta megtippelni a dátumot, 8 százalék pedig úgy véli, hogy már soha nem áll vissza a korábbi állapot, bizonyos korlátozások velünk maradnak.

A közvélemény-kutatás áprilisban készült, eredményei pedig az Ipsos szerint reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

XS
SM
MD
LG