Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az engedélyezés fázisába lépett az egyik ígéretes koronavírus-vakcina


Jelenleg 151 294 aktív koronavírusos esetet tartanak számon Magyarországon. 662 ember lélegeztetőgépen van. Hamarosan döntés születik, milyen szabályok lesznek az ünnepek alatt.

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő.

7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

Az ígéretek szerint a magyar kormány a héten fog dönteni arról, hogy milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt.

Újabb vakcina lépett az engedélyezési szakaszba

A Moderna bejelentette, hogy beadták a kérelmüket az amerikai egészségügyhöz az oltóanyaguk rendkívüli engedélyezésére, miután a klinikai tesztek azt mutatták, hogy a Moderna-vakcina 94,1 százalékos hatékonyságú és nincsenek komoly egészségügyi kockázatai.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala december közepén fog összeülni, hogy megvitassák a Moderna kérelmét. A Pfizer és a BioNTech közös vakcinája után a Moderna-féle oltóanyag lehet a második biztató teszteredményeket produkáló oltószer, amely engedélyt kaphat az Egyesült Államokban.

A rendkívüli engedélyezés még nem teszi majd lehetővé a szer széles körű használatát, de fontos lépés a teljes engedélyezés felé. A Moderna az Európai Unió gyógyszerügyi hatóságával is felvette a kapcsolatot, valamint a világ más hatóságait is megkereste, hogy megkezdjék az oltószerük engedélyeztetését.

Ázsiában kezd talpra állni a gyártás

Az ázsiai gyárak novemberben tovább folytatták a kilábalást a koronavírus okozta visszaesésből, ez részben a kínai gazdaság fellendülésnek is köszönhető, amely jobban átvészelte a járványt, mint sok társa. De hiába a lokális fellendülés, a világban továbbra is bizonytalan a gazdaság helyzete

Lemondott Trump sokat támadott koronavírus-tanácsadója

Lemondott a posztjáról Dr. Scott Atlas, Donald Trump amerikai elnök koronavírus-ügyi tanácsadója. Atlas lemondását négy hónap állandó vita előzte meg, ugyanis a tanácsadó hadban állt a helyi operatív törzs sok tagjával. Az Egyesült Államok vezető virológusa, Athony Fauci, alkalommal is hangosan kritizálta Atlast, amiért szerinte az megtévesztő és hamis információkat adott Trump elnöknek.

„Dr. Scott Atlas lemondása már régóta érett, és fontos győzelem a tudomány számára a hazugságok és a hamis információk fölött” – kommentálta a Standfordi Orvosi Egyetem Atlas lemondását. Az amerikai orvostársadalom sokszor bírálta az elnök tanácsadóját, aki a járványügyi lezárásokat „hatalmas buktának” nevezte, és rendszeresen megkérdőjelezte a maszkviselés fontosságát, és ezzel az orvosok szerint emberek életével játszott.

40 százalékkal nőtt a humanitárius segélyre szorulók száma

A koronavírus-járvány alatt 40 százalékkal nőtt azoknak az embereknek a száma, akik humanitárius segélyre szorulnak, derül ki az ENSZ friss jelentéséből. „Ha mindenki, aki humanitárius segélyre szorul, egy országban élne, akkor az az ötödik legnagyobb ország lenne a világon” – mondta Mark Lowcock az ENSZ segélyezésért felelős igazgatója.

A világszervezet szerint 35 milliárd dollárra lenne szükségük, hogy meg tudják valósítani a 2021-re kitűzött segélyezési céljaikat. Lowcock szerint ez sok pénzt, de elenyésző ahhoz képest, amit a fejlett országok az állampolgáraik védelmére költenek.

Kínai vakcinát kaphatott Kim Dzsongung

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és a családja kísérleti koronavírus-elleni vakcinát kaptak Kínától, állítják japán titkosszolgálati források. Harry Kazianis, egy amerikai agytröszt Észak-Korea-szakértője a meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt mondta kedden, hogy a Kim család és több vezető észak-koreai tisztségviselő is kapott a kínai védőoltásból.

Más szakértők szerint viszont valószínűtlen, hogy az észak-koreai diktátor megkockáztatná, hogy egy kísérleti vakcinát beadasson magának, főleg mivel számos védett lakosztálya van, ahol elszigetelve töltheti a járványt. Észak-Koreában hivatalosan nincs jelen a koronavírus, de a dél-koreai titkosszolgálat szerint van rá esély, hogy Kínán keresztül bekerült a betegség az országba, még a teljes lezárás előtt. Nemrég a Microsoft arról számolt be, hogy észak-koreai hackerek megpróbálták feltörni több nyugati koronavírus-elleni vakcinát fejlesztő orvosi cég adatbázisát is.

A járvány az év szava

Az angol nyelv meghatározó szótára, a Merriam-Webster a „pandemic” – járvány, pandémia szót választotta a év szavának. A szótár minden évben kiválaszt egy szót, amely az adott évet jellemezte. A „pandemic” szó iránt 115 ezer százalékkal nőtt meg az érdeklődés az idén. Tavaly a „they” nemsemleges személyes névmás, 2018-ban a „justice” igazság, 2017-ben a „feminism” feminizmus, 2016-ban pedig a „surreal” szürreális szót választották a közel 200 éves szótár szerkesztői az év szavának.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG