Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bejelentették az újabb szigorításokat: bezárnak az iskolák, az üzletek


A koronavírus-járvány miatt maszkot viselő utasok egy budapesti villamosmegállóban 2020. október 31-én
A koronavírus-járvány miatt maszkot viselő utasok egy budapesti villamosmegállóban 2020. október 31-én

Bezárnak az iskolák, az óvodák, az üzletek, csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak maradhatnak nyitva. A járványügyi adatok alapján az oltás sebessége nem tud lépést tartani a harmadik hullám tempójával.

A megbetegedések, a halálos áldozatok, az aktív fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévők száma is napról napra emelkedik – ezzel indokolta Gulyás Gergely a kormányinfón az újabb szigorításokat.

"A reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az oltás szerinte jól halad, a jövő héten az Európai Unión belül Magyarország lesz a legátoltottabb ország, de egyelőre az oltások sebessége elmarad a harmadik hullámétól.

A szakértők szerint csökkenteni kell a kontaktusok számát, különben még több lesz a fertőzött és a halálos áldozat. "Ha most nem zárnánk, az újraindítás is későbbre tolódna" – mondta Gulyás Gergely.

A legfontosabb döntések:

  • Az óvodákat, az általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják, digitális oktatásra térnek át. Az egyetemeken és a középiskolákban most is online oktatás folyik.
  • Az üzleteket hétfőtől, március 8-tól március 22-ig bezárják, kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria, a benzinkút.
  • Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat.
  • A konditermeket két hétre bezárják, csak az igazolt sportolók edzése folytatódhat zárt térben.
  • A parkok, arborétumok nyitva maradnak, szabadtéri sportot folytatni lehet, de csak ott, ahol biztosítani lehet a biztonságos távolságot.
  • Mindenütt kötelező a maszkhasználat.
  • Szigorítják a határátkelést, de a tranzitforgalmat engedik.
  • Az adókedvezményeket minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyeknek most be kell zárniuk.

A szigorítások részletszabályozásai hamarosan megjelennek, illetve a szigorítások további részleteiről, amelyről a csütörtöki kormányinfó idején is tárgyalt a kabinet, Orbán Viktor miniszterelnök számol be péntek reggel a Kossuth rádióban.

XS
SM
MD
LG