Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A londoni munkaerőpiacon pusztított leginkább a járvány Európában


Egy pincér maszkot visel egy étteremben a londoni Covent Gardenben, 2020. szeptember 22-én.
Egy pincér maszkot visel egy étteremben a londoni Covent Gardenben, 2020. szeptember 22-én.

A világ leglátogatottabb álláshirdető portálja szerint a nyugat-európai fővárosok közül Londonban csökkent leginkább az elérhető állások száma a koronavírus-járvány miatt, de más helyeken is hasonló a trend.

Az Indeed nevű portál öt európai főváros – London, Berlin, Madrid, Párizs és Róma – munkalehetőségeit vizsgálta. Az adatok szerint a brit főváros az, ahol a leginkább visszaestek az álláshirdetések.

Mint a szerzők megjegyzik, az európai kormányok által bevezetett és a második Covid-hullám elkerülését célzó kemény korlátozások különösen súlyos csapást mértek az általában „domináns” fővárosok munkalehetőségeire.

Az Indeed az idén november 6-ig posztolt álláshirdetések számát hasonlította össze a tavalyi év megegyező időszakával. A számok azt mutatják, hogy Londonban most 50 százalékkal kevesebb állást hirdetnek meg, mint tavaly, miközben Nagy-Britannia fennmaradó részén kisebb a visszaesés – 42 százalék.

A fővárosokban különösen sebezhető a vendéglátás és a kereskedelem

A Guardian című brit lap szerint az országosnál rosszabb londoni adatok azt tükrözik, hogy a sűrűbben lakott fővárosban a pandémia különösen nagy csapást mért a normális időkben a legtöbb munkalehetőséget biztosító ágazatokra. Ezek a kereskedelem, a vendéglátás és a szórakoztatóipar.

Az adatok egybecsengenek az Angol Központi Bank, a Bank of England (BoE) kutatásával. Eszerint Nagy-Britanniában a gazdaság nagyobb részét teszi ki a „társadalmi fogyasztás”, mint más országokban. Ez alatt az olyan költekezést értik, amely más emberekkel való interakciókkal, tehát például a szabadidővel függ össze. A BoE becslései szerint a társadalmi fogyasztás gyorsabban tud helyreállni majd ott, ahol jobban visszaszorították a járványt.

A legkisebb csapást Berlin szenvedte el

London után Madridban a legnagyobb a visszaesés a fővárosi munkalehetőségek szempontjából. A spanyol fővárosban 46 százalékot zuhant az új álláshirdetések száma, míg az ország többi részén csak 39 százalékkal. Berlinben a legkisebb a kár : itt 25 százalékkal csökkentek az új munkaajánlatok, míg Németország más vidékein csak 17%-kal.

Franciaországban kirívó a különbség: Párizsban 40%-kal kevesebb az új álláshirdetés, míg az ország többi részén 24 százalékos a visszaesés. Rómában 35 százalékos a csökkenés, szemben a többi olasz régió 24 százalékával.

A home office korábbi önmaguk árnyékaivá változtatta a nagyvárosokat

Pawel Adrjan közgazdász, az Indeed európai kutatási részlegének vezetője szerint az álláslehetőségek szűkülésének hátterében az áll, hogy kevesebb ember ingázik a fővárosokba, mivel sok irodai alkalmazott dolgozik otthonról. Ezt pedig a vendéglátóipar és a kereskedelem szenvedi meg – épp azok az ágazatok, amelyek a foglalkoztatás motorjai ezekben a városokban.

„Az, hogy az irodai dolgozók otthon maradnak, kiszívja az életet ezekből a nagyvárosokból. Nem lehet még kísértetvárosoknak nevezni őket, de fennáll a veszély, hogy korábbi önmaguk árnyékaivá válnak” – mondta.

„Sokkoló, hogy milyen hasonló a séma az öt nagy főváros esetében. Sokkal több olyan állás létezik ezekben a városokban, amelyet otthonról lehet végezni. Ez az egyik tényező, ami kihat a lehetséges vendégszámra és ennek a hatása a szolgáltatások iránti kereslet csökkenése” – tette hozzá.

A lezárások és az otthoni munka nyomán drasztikusan visszaesett a londoni városközpont látogatottsága. Mindez „egzisztenciális válságba” taszította az éttermeket, üzleteket, szállodákat és pubokat, amelyeknek korábban ügyfelei voltak. Tetézi ezt, hogy a járvány miatt összeomlott a turizmus és az üzleti utak is elmaradnak. Emiatt kínál kevesebb állást London és a többi európai főváros.

Van olyan kerület, ahol szinte mindenki otthonról dolgozik

Az adatokból az is kiderül, hogy London tehetős nyugati kerületeiben kétszer akkora azoknak az aránya, akik otthonról tudnak dolgozni, mint Nagy-Britannia más részein. Az ott élő lakosok körében több az orvos, az ügyvéd, a pénzügyi szakember és az informatikus – és ezeket a munkákat könnyebb otthonról végezni. A statisztika szerint, míg az informatikusok 80 százaléka dolgozik „home office”-ban, addig a kereskedelmi alkalmazottaknak mindössze 18 százaléka tudja ezt megtenni.

Az utazási adatok szerint a londoni tömegközlekedésben jobban visszaesett az utazások száma az ország más részeihez képest.

Londonban tényleg fekete volt a Black Friday

Még a Black Friday masszív árengedményei sem tudták visszacsábítani az embereket a londoni városközpontba (főleg, hogy sok üzlet online üzemel, és az országos lezárás utolsó napjaiban a vendéglátóhelyek is csak elvitelre dolgoztak). A tavalyi év pörgéséhez képest az idén 83 százalékkal volt kevesebb a látogató ezen az általában forgalmas napon. Összehasonlításul, a nagyobb brit vidéki városokban 74 százalékkal, a történelmi vásárvárosokban pedig 56 százalékkal volt alacsonyabb a látogatók száma, mint tavaly.

„Nem hiszem, hogy a nagyvárosok halálhírét kellene költeni, de a helyzet jól mutatja, milyen nehéz lehet a helyzethez való alkalmazás a szolgáltató ágazatnak” – mondta az elemző, Pawel Ardjan.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG