Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A britek egyharmada a legszigorúbb készültségi sávba kerül vissza


Járókelők sétálnak a londoni Regent Streeten lévő karácsonyi kirakatok előtt.
Járókelők sétálnak a londoni Regent Streeten lévő karácsonyi kirakatok előtt.

Az angliai karantén december 2-i feloldása után is szigorú szabályozás alatt él majd a brit lakosság közel egyharmada - ez derült ki Matt Hancock egészségügyi miniszter bejelentése után.

Manchester, Birmingham, Newcastle, Leeds, Bristol, Nottingham - csak néhány azok közül az észak-, közép- és nyugat-angliai régiók közül, ahol nem sok változást hoz az angliai karantén jövő heti feloldása. Ezeket a városokat és körzeteket a legnagyobb Covid-szigort jelentő 3-as sávba sorolták.

Mint a BBC megjegyezte, 22 millió ember, akire korábban a leglazább szabályozás vonatkozott, most hirtelen azzal néz szembe, hogy a korábbinál szigorúbb korlátozások között élheti az életét. Köztük van az a 15 millió lakos, akinek lakóhelyét a kormány átsorolta a 3-as sávba.

Megkönnyebbülést csak a karácsony hoz majd, amikor az összes brit öt napos “amnesztiát” kap és szabadon utazhat az országban, továbbá akár három háztartás tagjai is találkozhatnak zárt térben, hogy a családok együtt tudjanak ünnepelni.

A kereskedők és vendéglátósok türelmetlenül várták a kormány döntését

Hancock miniszter csütörtökön délután ismertette a parlamentben, hogy a jövő héten lejáró össz-angol karantén után az egyes régiók melyik készültségi sávba kerülnek vissza. Ez kihat a különböző háztartásokban élők találkozóira, a sportközpontok, üzletek, éttermek, vendéglátóhelyek és egyéb intézmények nyitvatartására.

A bejelentést nagyon várták a vállalkozások, mert a kormány döntésétől függ, hogy az ünnepi időszakban kinyithatnak-e és megtermelhetik-e éves bevételük egy jelentős részét.

A kormány létrehozott egy weboldalt, ahol az emberek irányítószámuk megadásával ellenőrizhették, hogy melyik sávba kerültek, de ez a masszív érdeklődés miatt csütörtök délután már elérhetetlenné vált.

Akik megúszták a legrosszabbat

London, a főváros némileg fellélegezhet, mert a 2-es készültségi fokozatba sorolták - azaz a karantén feloldásával visszatért a korábbi állapotába.

Ez azt jelenti, hogy a különböző háztartásokban élők továbbra sem keveredhetnek zárt térben. Az éttermek, pubok, konditermek és üzletek viszont kinyithatnak.

Így lehetővé válnak például a barátokkal és családtagokkal való találkozók a pubok és éttermek kerthelyiségeiben vagy a parkokban, ha nem vesz részt hatnál több ember. Ugyanazon háztartás tagjai ismét beülhetnek az éttermek melegebb, zárt részére. Alkoholt azonban csak “jelentős ételadaggal együtt” lehet vásárolni.

A 2-es fokozatú régiókban visszaengedik a stadionokba a szurkolók egy kis csoportját - maximum kétezer embert. Így a londoni fociklubok és a Premier Liga-bajnok Liverpool meccsein is lehet majd hallani a drukkerek hangját.

“Sok londoni vállalkozás és a City cégei megkönnyebbülten sóhajthatnak fel, most hogy karácsony előtt beindulhat az üzlet” - idézte a Reuters hírügynökség Catherine McGuiness-t a kereskedelmi negyedet igazgató City of London Corporation politikai igazgatóját.

A vírus megosztotta az országot

A térképre tekintve viszont látszik, hogy a jobbára módosabb közép- és dél-angliai régiók kerülték el a totális szigort. Liverpool és környéke ugyan északinak minősül, de a nyugati partvidéki városnak és környékének “megkegyelmeztek” - és csak 2-es besorolást kapott.

Ez annak a tömeges tesztelési programnak köszönhető, amelynek során a brit hadsereg bevonásával az öt hete még 100 ezer főre jutó 700-ról 162-re szorították le a fertőzések arányát.

A járvány közben is készülnek a karácsonyra a Staffordshire-i Keele-ben
A járvány közben is készülnek a karácsonyra a Staffordshire-i Keele-ben

Elégedetlenség a szigorú korlátozások miatt

Ugyanakkor Közép-Anglia egy része, Birmingham, az északi Newcastle, a szintén északi Manchester és környéke, valamint a sok City és londoni dolgozó otthonául szolgáló, jómódú Kent grófság a 3-as sávba került. Kent azért lóg ki a dél-angliai körzetek sorából, mert itt jelentősen megugrott a fertőzési ráta és elérte az 539-at 100 ezer főre vetítve.

A hármas sávban, ahová a Kent is került, nem engedélyezett a nem egy háztartásban élők keveredése, zárva marad a legtöbb üzlet és a pubok, az éttermek pedig csak elvitelre dolgozhatnak.

“Ez komoly nehézséget okoz majd azoknak az embereknek, akiknek a munkájára befolyással van a lezárás és fennáll a veszélye, hogy sok vállalkozás csődbe megy” - mondta Andy Burnham, Manchester és környéke polgármestere.

A kormány bejelentése feldühített néhány regionális vezetőt, köztük a legszigorúbb övezetekbe sorolt területek konzervatív képviselőit, akik szerint a saját pártjuk által irányított kormány túlreagál is igazságtalanul korlátozza a mindennapi életet.

“Ez az tekintélyelvű hozzáállás elég dühítő. Tényleg szükséges és tényleg arányos a járvány támasztotta fenyegetéssel?” - tette fel a kérdést a Twitteren az egyik tory parlamenti képviselő.

És hogy melyek azok a szerencsés régiók, ahol a britek, ha korlátozott számban is, de meglátogathatják egymást otthonaikban és még ott is alhatnak? Az általában gyéren lakott festői szépségű, délnyugat-angliai Cornwall, a Wight-sziget és a Scilly-szigetek.

Járvány: kockázatos tevékenységek infografika
Járvány: kockázatos tevékenységek infografika

XS
SM
MD
LG