Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbítják Magyarországon a korlátozó intézkedéseket


Az üres Vörösmarty tér, ahol elmaradt a karácsonyi vásár.
Az üres Vörösmarty tér, ahol elmaradt a karácsonyi vásár.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a járvány miatt elrendelt szigorítások február elsejéig biztosan érvényben maradnak. Az elmúlt 24 órában 2907 újabb fertőzöttet regisztráltak itthon, és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

A szigorítások meghosszabbítása azt is jelenti, hogy a középiskolákban is marad február elsejéig az online oktatás. Az általános iskolák, óvodák továbbra is nyitva maradnak.

A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy nem akarják "rángatni a szabályokat". Szerinte kevés vakcina érkezett eddig az országban, és ameddig nem érkezik elég belőle, addig rendezkedjen be mindenki arra az életre, amit a jelenlegi keretek adnak.

Orbán Viktor, aki az operatív törzs üléséről érkezett a rádióba, arról beszélt, hogy nem elég a vakcinára várni Brüsszeltől, inkább meg kell szerezni az oltóanyagot, ezért tárgyalnak Izraellel, Oroszországgal és Kínával is.

Szerinte az Európai Unióval az a baj, hogy "szépen beálltunk a sorba, ahogy kell, feliratkoztunk 17 millió adag rendelésre, a központ valamit tárgyalt, és most ülünk itt és várunk, hogy jöjjön az oltóanyag. Ez frusztrál."

A miniszterelnök úgy tudja, hogy 42519 egészségügyi dolgozót oltottak be eddig, és tapasztalataik szerint az ő körükben csökkenni látszanak az oltással szembeni fenntartások. Az idősotthonok lakóinak 80 százaléka, míg az ott dolgozók 50 százaléka vállalja az oltást, mint mondta ezen az arányon még lehetne javítani.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hétvégén minden 150 főnél több idős embernek otthont adó intézményben tudnak majd oltani. Hozzátette, ő maga is beoltatja magát, amikor majd rá kerül a sor.

Újabb 2907 fertőzött és 115 halott Magyarországon

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint az elmúlt 24 órában 2 907 újabb fertőzöttet regisztráltak, ezzel 337 743 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, összesen 186 449 fő. Az aktív fertőzöttek száma 140 854 fő. 5 297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen.

A portál járványtérképe szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megye a leginkább fertőzött terület, ezeket Csongrád-Csanád és Veszprém megye követi.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG