Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mikor fertőzünk? Milyen eséllyel adjuk tovább? Újabb portré a koronavírusról


Az orvosi személyzet tagja a Vöröskereszt kórházának izolációs osztályán, a kínai Wuhanban, 2020. március 10-én.
Az orvosi személyzet tagja a Vöröskereszt kórházának izolációs osztályán, a kínai Wuhanban, 2020. március 10-én.

Több mint ezer fertőzöttet és azok 15 600 kontaktját vizsgálta és elemezte az a kínai tanulmány, amely az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos lap, a Science mellett a hazai koronavírus-kutatás egyik központja, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja által kezelt közösségi oldal is szemléz.

A Virológia Pécs Facebook-oldalon megjelent cikk szerint a kínai kutatás eredményei olyan fontos kérdések megválaszolásához visznek közelebb, mint

  • Mennyire és mikor fertőzünk?
  • Milyen eséllyel adjuk tovább?
  • Mi a helyzet otthon, egy háztartásban?

A zárt helyek a legkockázatosabbak

A kutatási eredmények alapján a fertőzési esély átlagosan:

  • a háztartásokban 7,2 százalék,
  • a háztartáson túli családi kontaktoknál 1,7 százalék,
  • a szociális/baráti kapcsolatok esetében 0,9 százalék,
  • a közösségi/utcai kontaktok esetében 0,4 százalék.

Vagyis az adatok megerősítik azt, mit már korábban is hangsúlyoztak a szakemberek: a zárt helyeken, hosszabb időn át történő érintkezés a leginkább kockázatos.

Kiderült, mikor fertőzünk a leginkább

Az elsődleges fertőző egyén fertőzése a kontaktokon átlagosan 5,3 (2.7 és 8.3 között) nap után jelentkezett. A megfertőződések 63 százaléka a a tünetek megjelenése előtt zajlott le. Tehát a kezdeti tünetek megjelenése előtt már fertőzhetünk.

A leginkább fertőző időszak a tünetek megjelenése előtti és a tünetek megjelenésének ideje.

A SARS-CoV-2 vírus átadása a közelség, zárt helyek és a szociális interakciók növekedésének számának összefüggésében nő.

A kutatók leírták, hogy a közösségi terjedést korlátozó intézkedések leginkább a háztartásokba helyezték át a járvány terjedését.

Az elsődleges fertőzöttek 15%-a adta tovább a fertőzést a kontaktok 80%-ának (a maradék 20% máshonnan kapta el). Ez továbbra is alátámasztja, hogy nagyjából az emberek egy ötöde adja tovább a vírust közösségi szinten vizsgálva.

Ukrán orvosok: "Most először vagyunk igazán megijedve"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

Maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, közösség kerülése

A pécsi virológusok megállapításai a kínai kutatók tanulmánya alapján az, hogy járvány terjedését továbbra is a zárt terek, sűrű szociális interakciók és nagyobb létszámú összejövetelek mozgatják leginkább.

Mint azt posztjukban hangsúlyozzák, nagyon fontos az ünnepek közeledtével, hogy értsük a legfőbb szabályokat – maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, közösség kerülése.

ngyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG