Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orvosok is szeretnék tudni, hogy az állam mit adatna be a betegeknek


A Pfizer termékével oltanak a döri Katalin idősotthonban 2021. január 30-án.
A Pfizer termékével oltanak a döri Katalin idősotthonban 2021. január 30-án.

A Magyar Orvosi Kamara a betegek és és az orvosok biztonsága miatt is kéri, hogy hozzák nyilvánosságra, mi alapján engedélyezték az orosz és a kínai vakcinát. Addig ugyanis - mint közleményében írja a szakmai szervezet - nem tudják "tiszta lelkiismerettel" ajánlani ezek alkalmazását. Február 4-én indul a legidősebbek oltása, nyugati termékekkel.

Több más országhoz hasonlóan Magyarországon is tavaly karácsony után kezdték el a koronavírus ellen beoltani az embereket.

A kormány tájékoztatása szerint március végéig félmillió ember teljes védettségéhez elég oltóanyagot szállítanak Magyarországra a Pfizer és a Moderna termékeiből. Az EU-ban később engedélyezett AstraZenecáról még nem közölte a kormány, hogy mikor mennyi érkezhet Magyarországra, csak annyit, hogy "hamarosan" jöhet ez a vakcina is. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál tájékoztatása szerint cikkünk megjelenéséig 247 270 főt oltottak be Magyarországon.

A kormány szerint gyorsabban is be tudnák oltani az embereket, ha lényegesen több oltóanyag állna rendelkezésre. Ezért az EU-ban még nem engedélyezett orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm termékeiből is vásárolt a magyar állam. Előbbiből kétmillió, utóbbiból 2,5 millió adagot vettek, következő hónapok során tervezik ezeket leszállítani.

Biztonsági aggályok merültek fel

Az orosz és a kínai terméket gyorsan engedélyezte is az ezért felelős magyar hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az orosz Szputnyik-V engedélyezése kapcsán egymástól függetlenül három nagy hazai lap is arról írt, hogy az OGYÉI által felkért szakértők negatív véleménye vagy komoly biztonsági aggályai ellenére kapott feltétel nélküli jóváhagyást a vakcina.

A szervezet ezekre azt reagálta, hogy a felmerülő aggályokat az orosz gyártóval már tisztázták.

"bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat."

- írták.

Az orvosok is nagyobb átláthatóságot kérnek

Hétfőn a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke levélben kérte az OGYÉI főigazgatóját, hogy a honlapjukon hozzák nyilvánosságra Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az úgynevezett alkalmazási előiratra.

A levél szerint ez alapfeltétele lenne a betegek biztonságának, de az orvosok jogi és etikai biztonságának is.

"Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát."

-áll a levélben.

Az OGYÉI keddig nem hozta nyilvánosságra kért dokumentumokat. Megkérdeztük a szervezetet, hogy a későbbiekben eleget tesznek-e az MOK kérésének, megírjuk, amint válaszolnak.

Korábban a MOK az egész állami oltási tervet kritizálta, mondván, hogy a bemutatott menetrend nem egy oltási terv, hanem csak egy általánosabb sorrend listája.

Vagy hogy például nem volt igazán okos dolog olyan széles rétegeket egy körben kijelölni, mint például az orvosok összesen, aztán "ABC-szerint" oltani őket. Hanem közöttük is a veszélyeztetettebbeket lett volna okosabb megtalálni és beoltani hamarabb.

Nemsokára indul az idősek beoltása

Az 1080 legnagyobb praxissal bíró háziorvos fog kapni egy ampulla Moderna oltást, ami tíz adag oltást jelent. A háziorvos a praxisában szereplő, regisztrált idősekről kapott egy listát, ez alapján a háziorvos értesíti az érintetteket arról, hogy mikor és hol fogja beoltani őket február 4-től kezdve. Az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központból kell elhozniuk az érintett orvosoknak.

Ezen kívül minden háziorvosnak ki kellett választania 6 embert listájáról, akit betegszállítóval kórházi oltópontra visznek majd el beoltani.

"Ez az oltópont a helyileg illetékes belgyógyászati osztály"

- mondta el kérdésünkre Cserni István, verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. A háziorvosoknak kiküldött értesítésből nem volt teljesen egyértelmű, hogy a háziorvos mennyiben bírálhatja felül az állami prioritáslistát, de Cserni István szerint ebből valószínűleg nem lesz különösebb probléma.

"Akik a listán vannak, azok általában alkalmasak arra, hogy megkapják az oltást. Ha pedig közbejött valami vagy az érintett nem szeretne bemenni egy oltópontra, akkor majd ők majd megkapják a következő körben. Egy-két hasonló eset mindenhol van, ezeket kezeljük."

Korábban Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa arról beszélt az ATV-ben, hogy ő nem tartja ésszerűnek azt az oltási sorrendet, amit ő kapott, ezért megváltoztatta azt. Előre vesz több idős házaspárt is, köztük egy 98 éves betegek és 95 éves feleségét, és tíz ampullát nekik fog beadni.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG