Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyorsít a járvány Magyarországon


Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án
Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án

Egy hónapja nem volt ilyen sok halálos áldozata a járványnak Magyarországon. A csütörtöki meredek ugrást a fertőzések és a halálos áldozatok számának további emelkedése követte. Az elmúlt 24 órában 3 093 új fertőzöttet regisztráltak és meghalt 110 ember.

Kórházban 4 024 koronavírusos beteget ápolnak, lélegeztetőgépen 352-en vannak. Ezeket az adatokat a miniszterelnök ismertette péntek reggel a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta, a friss adatok is alátámasztják azt, amiről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt egy nappal korábban, itt a harmadik hullám.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez nagyon veszélyes pillanat, versenyt fut az oltások görbéje és a járvány görbéje. A miniszterelnök szerint az uniós országok közül Magyarországon van a legtöbb vakcina.

Mint mondta 391 821 egyszer már beoltott ember van, szerinte húsvétra több mint két millió ember kaphatja meg a vakcinát. Beszélt a kínai oltóanyagról is, aminek a vizsgálatával szerinte jól haladnak a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

A miniszterelnök arra biztatott mindenkit, hogy ne hezitáljon, hanem regisztráljon az oltásra.

Koalíciós vita az orosz vakcina miatt Szlovákiában

Északi szomszédunk egyelőre nem kér az orosz vakcinából. Igor Matovic miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta ugyan a Szputnyik V beszerzését, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt. Utóbbi elnöke, Veronika Remisová az MTI tudósítása szerint azt mondta:

"Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amelyet Szlovákiában használunk, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie".

Közben a brit miniszterelnök, Boris Johnson, aki a G7-csoport virtuális pénteki csúcstalálkozójának elnöke a BBC beszámolója szerint sürgette a világ hét vezető ipari államát, támogassa azokat az erőfeszítéseket, hogy a jövőben 100 nap alatt új oltóanyagokat lehessen kidolgozni a jövőben felbukkanó fertőző betegségek ellen.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG