Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Cáfolta a tisztifőorvos, hogy nem jött meg a kínai vakcina dokumentációja


Szerbiában már egy ideje oltanak a kínai vakcinával, a képen éppen egy idős férfinak adják be az oltóanyagot egy belgrádi oltóközpontban 2021. február 12-én.
Szerbiában már egy ideje oltanak a kínai vakcinával, a képen éppen egy idős férfinak adják be az oltóanyagot egy belgrádi oltóközpontban 2021. február 12-én.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már január végén engedélyezte az oltóanyagot, amit most a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene bevizsgálnia. A Népszava írt arról, hogy az ehhez szükséges dokumentáció továbbra sem áll rendelkezésre. Müller Cecília ezt cáfolta.

Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a tervezettnél korábban, már kedden megérkezett a Sinopharm vakcinájának első nagyobb szállítmánya Budapestre.

A hivatalos tájékoztatás szerint ezzel a háziorvosok is olthatnak majd. A vakcina felhasználására a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kell rábólintania, miután valamennyi gyártási tételt ellenőrzött. A Népszava arról írt, hogy Kínából továbbra sem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, ezt azonban Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján cáfolta. Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon van az 550 ezer Sinopharm-vakcina, de a leirata is.

Az oltóanyagot a háziorvosokkal szeretnék beadatni, azonban a készítménynek továbbra sincs nyilvánosan elérhető alkalmazási előirata. Cikkünk megjelenésekor az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján nem volt erről információ. Korábban - nemcsak a kínai de az orosz vakcina esetében is - levelet küldött a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek.

Az orosz Szputnyik V vakcina magyar nyelvű tájékoztatója, alkalmazási előírása azóta felkerült az OGYÉI honlapjára, ezen a linken elérhető.

A kínai vakcina dokumentációja miatt megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, Müller Cecília tisztifőorvost, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG