Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely a járványról: a budapesti halálozás elmarad az átlagtól


Öt kórházban zajlik az egészségügyi dolgozók oltása abból az első szállítmány vakcinából, amely a hét végén érkezett Magyarországra. Az elmúlt napokban csökkenni látszott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, de a mintavétel is kevesebb volt. Közben a budapesti főpolgármester arról írt, hogy a budapesti halálozási adatok jobbak az országosnál.

Az elmúlt 24 órában 609 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon és meghalt 114 beteg. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint az újonnan regisztráltakkal együtt 316 669 főre nőtt a itthon beazonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma vasárnap óta 9161 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 főre csökkent. 6 261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.

Öt kórházban oltanak

Közben folyamatosan oltják a Pfizer és a BioNTech vakcinájával a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóit, a kormányzati portál vasárnapi beszámolója szerint eddig senkinél nem jelentkeztek egészségügyi problémák.

Kulcsár Andrea, az intézmény oltóközpontjának vezetője vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy az oltóanyag első, Magyarországra érkezett szállítmányából az intézmény 1950 adagot kapott, így 975 ember kapja meg a vakcinát. Ezt a mennyiséget öt nap alatt tervezik beadni, és ebből a mennyiségből a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak, illetve más kórházak előzetesen regisztrált munkatársainak oltását végezhetik el.

A hazai szennyvízvizsgálatok friss eredményeiből arra lehet következtetni, hogy két városban is emelkedhet a következő napokban a fertőzöttek száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján arról számolt be, hogy a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja növekvő tendenciát mutat Debrecenben és Kaposváron is.

Karácsony Gergely a járvány budapesti számairól

A főpolgármester a közösségi oldalán az európai statisztikai hivatal adatai alapján ír arról, hogy Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében. Karácsony Gergely szerint a vakcina új fejezetet nyithat a járvány elleni védekezésben, de ehhez fontos az emberek bizalma és a pontos tájékoztatás.

A főpolgármester példaként említi, hogy miközben a magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal megteszi azt.

"Az adatok azt mutatják, hogy vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg például Budapesten, ennek a töredékét látjuk" - írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester felteszi a kérdést, mi lehet a magyarázata annak, hogy miközben Budapesten a koronavírus halálozási adatai gyakorlatilag megegyeznek az előző évekhez képest tapasztalt többlethalálozás számaival, vidéken köszönőviszonyban sincs a két adat?

Izraeli zárlat és gyors oltási kampány

Izraelben vasárnap életbe lépett az ország járványtörténetének harmadik országos zárlata, amit az új koronavírus-fertőzések meredeken emelkedő száma miatt rendeltek el két hétre.

Közben rohamtempóban oltják az embereket. A Jediót Ahronót című helyi újság hírportáljára hivatkozva az MTI azt írja, hogy vasárnap közel százezer embert oltottak be, és a tervek szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik ezt a számot. Ha sikerül elérni ezt a tempót, másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli a legveszélyeztetettebbek közül.

Ami a friss nemzetközi adatokat illeti, világszerte 80 763 323-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 764 584-re a halálos áldozatok és 45 676 941-re a gyógyultak száma - közölte a Johns Hopkins Egyetem. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ott 19 132 446 fertőzött volt eddig a napig, és 330 118-an haltak meg.​

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából
XS
SM
MD
LG