Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A britek egyharmada már megkapta az első oltást, a lezárás feloldását latolgatják


Mobil oltási pont Londonban. 2021. február 2.
Mobil oltási pont Londonban. 2021. február 2.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn arra a televíziós beszédére készül, amelyben ismerteti a karantén feloldásának menetrendjét. A brit kormány számára biztató, hogy egyre gyorsabb ütemben halad a koronavírus elleni oltási program, ami csökkentette a kórházakra nehezedő nyomást.

Egyeztetés a tudományos tanácsadóival, egy parlamenti felszólalás, majd az ország népéhez intézett televíziós beszéd szerepel Boris Johnson hétfői programjában.

A brit miniszterelnök tévés szereplésére napok óta készül a közvélemény is, arra számítanak, hogy kiderül belőle, hogyan és mikor mondhat a remények szerint végleg búcsút a koronavírus miatti lezárásoknak a legnépesebb brit országrész.

Ami eddig kiszivárgott: március 8-án újra megnyitják az összes angliai iskolát. Egy évvel az első karanténrendelkezések bevezetése után ez nagy lépés lesz a normális élet helyreállítása felé.

A konzervatív párti miniszterelnököt többször is azzal vádolták, hogy túl későn vezetett be korlátozásokat és túl hamar lazította azokat a pandémia elmúlt éve során. Boris Johnson most úgy fogalmazott, „óvatos, de vissza nem fordítható” lépéseket tervez annak elkerülésére, hogy a jövőben ne legyen több lezárás.

Ma bemutatom azt a menetrendet, amely óvatosan kivezet bennünket a karanténból” – állt a parlamenti felszólalása előtt kiadott Downing Street-i sajtónyilatkozatban.

Prioritás számunkra, hogy a gyerekek visszatérjenek az iskolákba. Ez fontos a tanulmányaik szempontjából, de fontos a mentális és fizikai jólétük miatt is. Prioritás lesz számunkra az is, hogy az emberek minél hamarabb találkozhassanak a szeretteikkel” – áll még a közleményben.

Fény az alagút végén – kevesebb a fertőzés és jól halad az oltási program

120 ezer halálesettel Nagy-Britannia a Covid-19 által legsúlyosabban érintett országok között van. A szigetország volt ugyanakkor az, amely tavaly decemberben elsőként kezdett oltási kampányba. A megugró fertőzéses esetek miatt azonban újra karantént kellett bevezetni és a karácsonyt megelőző lazítások után, január elején bezárták az iskolákat.

Mostanra több, mint 17 millió ember – a brit felnőtt lakosság egyharmada – kapta meg a koronavírus-vakcina első adagját.

A brit kormány a hétvégén azt mondta, igyekszik, hogy április közepére minden 50 év feletti lakos megkapja az első dózist. A korábbi cél még az volt, hogy ez szeptemberre történjen meg.

A nagy-britanniai fertőzések száma ismét esik és a korai adatok arra utalnak, hogy a vakcinák nyomán csökkent a súlyos covid-19 megbetegedések száma. Januárban ezzel szemben még arról érkeztek hírek, hogy egyes intenzív osztályokat túlterhelt a betegek nagy száma és hogy a kórházak előtt sorban álltak a mentők, mert az orvosok csak lassan tudták fogadni a súlyos eseteket.

Johnson azt is közölte, hogy a lazítást egyszerre vezetik be az összes angliai régióban – szemben azzal, ahogy tavaly külön-külön, regionális szinten döntötték el, hogy hol kellett nagyobb szigort alkalmazni. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a további előrelépés attól is függ, mekkora kihívást jelentenek a koronavírus új variánsai.

A kormányzó konzervatívoknak elege van a ’lockdownból’

A miniszterelnökre hatalmas nyomás nehezedik saját pártja képviselői részéről, akik sziklaszilárd garanciát akarnak arról, hogy nyárra az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Johnson számára az ad lehetőséget a rugalmasságra, hogy a brit közegészségügyi szolgálatra, az NHS-re immár nem nehezedik „elviselhetetlen nyomás”.

Nadhim Zahawi, az oltóprogramért felelős brit miniszter hétfőn erősítette meg, hogy a tanulók március 8-tól tömegesen és nem lépcsőzetesen térhetnek vissza és ezt a rendszeres tesztek teszik majd lehetővé.

Szándékosan óvatosak vagyunk és persze előre szóltunk a tanároknak, hogy fel tudjanak készülni. Ambiciózus elképzelés, de vigyázunk, hogy szigorúan az adatok által vezérelve tegyünk lépéseket” – mondta a BBC rádióban.

A tanárok szakszervezetei szerint azonban az összes diák visszatérése ugyanazon a napon „felelőtlenség”. Ezúttal azonban az ellenzéki Munkáspárt is támogatja a kormány elképzelését.

Még nincsenek túl rajta

A brit kormány szintén március 8-tól tervezi engedélyezni az idősotthonok lakóinak, hogy zárt térben fogadjanak látogatókat. Az első körben egyetlen kijelölt hozzátartozó vagy barát látogathat és korlátozott formában engedélyezik számukra a zárt térben való keveredést a többi lakóval.

A brit pubok és éttermek teljes megnyitása, ahogy a Premier League futballmeccsek szabad látogatása is csak későbbre várható.

Érthető, hogy mindenki szeretne visszatérni a normális élethez, de helyes, ha óvatosak vagyunk” – mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki hozzátette, hogy jelenleg is több, mint húszezer ember fekszik kórházban Covid-19-cel.

Az Anglia melletti, részleges autonómiát kapott országrészek, Skócia, Wales és Észak-Írország saját hatáskörben kezelik az egészségügyet. Ezek az államalkotó nemzetek a kisiskolások egy részét engedik vissza az iskolákba.

Észak-Írországban is csak ők térhetnek vissza március 8-tól az oktatásba, miközben a régióban április 1-ig meghosszabbították a lezárást.

John Edmunds, a Londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Intézetének járványügyi szakértője a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:

„A legtöbb ember még mindig nem immúnis. Ha túl korán oldjuk fel a korlátozásokat, akkor ismét növekszik majd az egészségügyi szolgálatra nehezedő nyomás és megugrik a fertőzéses esetek száma is. Még nem vagyunk túl rajta.

Készült az AFP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG