Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szilveszter éjjel is él itthon a kijárási tilalom, a háromezerhez közelít az új fertőzöttek száma


Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.
Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.

Már 21 kórházban oltják itthon az egészségügyi dolgozókat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy fontos a védelmi intézkedések betartása, a kijárási tilalom szilveszter éjjel is életben lesz.

Az elmúlt 24 órában 2971 újabb fertőzöttet regisztráltak, ezzel 322 514 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9537 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 150 102 fő, az aktív fertőzöttek száma 162 875 főre csökkent. 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett az országba, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portálon felhívják a figyelmet arra , hogy a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom a mai szilveszter éjjel is életben lesz.

Az oldal járványtérképe alapján Magyarországon, Nógrád Győr-Moson-Sopron és Vas megyében van a legtöbb fertőzött, majd Csongrád-Csanád és Veszprém következik.

Lazítanak az ortodox karácsony miatt

Montenegróban december 31-től január 7-ig, az ortodox karácsonyig feloldották a járvány miatt korábban elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat.

Szerbiába 2400 ampullányi, koronavírus elleni orosz vakcina érkezett. Az országban már múlt csütörtökön megkezdődött az oltás a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájával - írja az MTI. Ebből az oltóanyagból Észak-Macedóniában csak februárban érkezik az első szállítmány.

Újabb amerikai államban bukkant fel a vírusmutáció

Egy nappal azután, hogy Coloradóban regisztrálták, Kaliforniában is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja. Szakértők gyanítják, hogy a két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció már terjedőben van az országban.

A vírusmutáció fertőzési képessége 50-70 százalékkal nagyobb az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatokénál, de egyelőre nincs bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okoz, vagy halálosabb lenne, mint a már ismert vírustörzsek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG