Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A 60 év alatti, regisztrált krónikus betegeket oltják itthon az AstraZenecával


Egy csepp az oxfordi AstraZeneca oltóanyagából 2020. november 17-én.
Egy csepp az oxfordi AstraZeneca oltóanyagából 2020. november 17-én.

Az elmúlt 24 órában 1 370 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a beazonosított fertőzöttek száma ezzel 376 495 főre nőtt. Cáfolta a szaktárca Orbán Viktor, megmondják előre, mivel oltanak.

A gyógyultak száma jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzötteké 83 642. Kórházban 3578 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 286 379 embert oltottak be, közülük 105 242-en már a második oltását is megkapták.

Csütörtökön elkezdték a regisztrált legidősebbek oltását a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál - emlékeztet a friss járványadatokat közlő kormányzati portál. Mint arról a Szabad Európa beszámolt, szombaton újabb adag oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca vakcinája érkezett Magyarországra. A első szállítmány több mint 20 ezer ember oltására lesz elegendő, ezzel a vakcinával a tervek szerint a 60 év alatti regisztrált krónikus betegeket oltják.

Megmondják előre, mivel oltanak

A magyar kormányfő pénteken, a Budapesten tárgyaló cseh miniszterelnökkel közösen tartott tájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban kereste meg az ATV az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Azt a választ kapták, hogy az oltásra várakozókkal az értesítéskor is közlik, milyen vakcinával tudják oltani őket, majd az érintettet a vakcina típusáról helyben is tájékoztatják.

Azt ugyanakkor megerősítette a tárca, hogy ha valaki nem fogadja el azt a vakcinát, amivel éppen oltanák, várnia kell, és akkor értesítik legközelebb, ha lesz országban olyan oltóanyag, amilyet szeretne.

Egyre több EU-tag bízik a Szputnyik-V vakcinában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:23 0:00

Korábban az Euronews az AP-re hivatkozva számolt be arról, hogy Orbán Viktor a Budapestre látogató cseh kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján azt mondta: az oltóponton közlik a regisztrálttal, milyen vakcinát tudnak neki beadni.

A világ 67 országában oltanak

A Reuters járványösszesítése szerint már 67 országban zajlik a koronavírus elleni oltás, eddig legkevesebb 103 millió 798 ezer dózist adtak be.

A Reuters adatai szerint az oltást tekintve Izrael a világelső, ott már a lakosság 28 százalékának elegendő oltóanyagot adtak be, feltételezve, hogy minden embernek két adagra van szüksége.

A Washington Egyetem egészségügyi előrejelzésében szereplő legrosszabb forgatókönyv szerint az Egyesült Államokban akár 700 ezer halottja is lehet a koronavírus-járványnak nyár elejére.

A John Hopkins Egyetem szombaton közzétett adatai alapján az idén eddig százezren haltak meg a járvány okozta betegségek miatt az Egyesült Államokban, ahol jelenleg naponta átlagosan 3200 emberéletet követel a pandémia.

A részletes modellek szerint június elsejére 631 ezerre emelkedhet a halottak száma.

A Reuters és az MTI felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG