Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negatív teszt kell, de megnyitják a határt a franciák a britek előtt


Brit rendőrök a doveri kikötőben, a dél-kelet-angliai Kentben 2020. december 22-én
Brit rendőrök a doveri kikötőben, a dél-kelet-angliai Kentben 2020. december 22-én

Franciaország szerdán újranyitja határait az Angliából érkező utasok előtt, újraindulhat a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is. A francia hatóságok hétfőn állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat a Nagy-Britanniában megjelent új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

Kamionsor kígyóznak a láthatáron Angliában, és néhány szupermarket polcai két nappal karácsony előtt üresen tátonganak a Reuters beszámolója szerint. A hírügynökég úgy tudja, Boris Johnson brit miniszterelnöknek meg kellett küzdenie azért, hogy Emmanuel Macron francia elnök feloldja a teherfuvarozási tilalmat Nagy-Britanniából.

Végül kedd éjszaka létrejött a megállapodás Párizzsal, hogy lehetővé tegyék a francia és más uniós állampolgárok hazatérését, feltéve, hogy 72 óránál frissebb negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni.

Nagyon szigorúak a feltételek

A brit közlekedési tárca közleménye szerint a teszt a francia állampolgárokra és a Franciaországban élő britekre vonatkozik, valamint - állampolgárságuktól függetlenül - a kamionsofőrökre is, akiknek olyan gyorstesztelésen kell átesniük, amely 30 perc alatt kimutatja az eredményt.

A sofőrök SMS-ben kapják meg a teszt eredményét, és ha az negatív, ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba. A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik.

Nagy-Britannia közölte, hogy szerdán több helyszínen megkezdi a tesztek kiosztását, de figyelmeztettek arra is, hogy a folyamat időbe telik.

Biztosítani fogjuk, hogy holnap kint legyünk tesztek - mondta Grant Shapps brit közlekedési miniszter, hangsúlyozva, hogy két vagy három napot vesz igénybe, amíg a dolgok tisztázódnak.

A kamionosoknak azt mondták, hogy ne utazzanak Kent régióba, ahol a leggyakrabban használt vasúti és kompjáratok vannak. Korábban az Európai Bizottság azt tanácsolta, hogy akinek ez nem elengedhetetlen, az ne utazzon Nagy-Britanniába, vagy onnan haza.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG