Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Körözést adtak ki a börtönerőszakot leleplező orosz aktivista ellen


Vlagyimir Osecskin (b) és Szjarhej Szaveljev Franciaországban 2021. október 19-én
Vlagyimir Osecskin (b) és Szjarhej Szaveljev Franciaországban 2021. október 19-én

Körözést adtak ki az orosz hatóságok egy disszidens aktivista ellen, miután az általa vezetett csoport nemrég újabb videókat tett közzé oroszországi börtönökben elkövetett súlyos jogsértésekről.

A moszkvai belügyminisztérium körözési jegyzékében csütörtökön jelent meg Vlagyimir Osecskin neve, két nappal azt követően, hogy az általa alapított Gulagu.net újabb felvételeket hozott nyilvánosságra. A rabok kínzását és megerőszakolását bemutató videók a szervezet tájékoztatása szerint 2015 júliusa és 2020 szeptembere között készültek egy börtönkórházban.

A tárca azt írta honlapján, hogy a 2015 óta Franciaországban élő férfi egy „nem részletezett bűncselekmény” elkövetésének gyanújával került fel újra a listára.

Tavaly júliusban rövid időre a szökevények jegyzékébe is felvették az orosz hatóságok, miután egy bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene, ugyancsak nem részletezett csalási vádakban.

Osecskin októberben közölte, hogy számos újabb videóhoz jutottak hozzá, amelyeken a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a büntetés-végrehajtási szolgálat (FSZIN) emberei kínzással próbálják rákényszeríteni a rabokat az együttműködésre.

Nagy felháborodás

A Gulagu.net által előző hónapban közzétett felvételek nagy felháborodást keltettek, és végül számos tisztségviselő lemondásához vezettek Szaratovban. Az elérhetővé tett több mint negyven gigabájtnyi videoanyag dokumentálja, hogy verik, kínozzák és erőszakolják meg a börtönökben és az előzetes letartóztatás során a rabokat.

Később több mint négyszáz őrizetes tett nyilatkozatot arról, hogy megkínozták a börtönkórházban.

Osecskin arról számolt be, hogy az újabb videókat Szjarhej Szaveljevtől, egy belarusz állampolgárságú IT-szakértőtől és egyben volt fogolytól kapták. A férfi előző hónapban menedékjogi kérelmet nyújtott be Franciaországban.

Oroszországban először letartóztatási parancsot adtak ki Szaveljev ellen, akit „digitális információkhoz való törvénytelen hozzáféréssel” vádolnak. Csütörtökön azonban az ügyészség visszavonta a vádakat és leállította az eljárást.

XS
SM
MD
LG