Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Csoda, hogy túléltem” – Volt rabok az orosz kínzásokról szóló leleplezésekről


Az irkutszki 19-es számú börtön Szibériában. A kép illusztráció
Az irkutszki 19-es számú börtön Szibériában. A kép illusztráció

A nemrég kiszivárgott kínzásos videókban szereplő szibériai börtönök és előzetes fogdák egykori rabjai a Szabad Európa szibériai szerkesztőségének vallottak arról, hogyan „dolgozzák meg” a foglyokat, hogy hamis tanúvallomást tegyenek.

A hónap elején a Gulagu.net nevű nem kormányzati szervezet – amely az orosz rendőrség által és az orosz börtönökben elkövetett emberijog-sértéseket követi nyomon – nyilvánosságra hozta, hogy több mint negyven gigabájtnyi videoanyag dokumentálja, hogyan verik, kínozzák és erőszakolják meg a börtönökben és az előzetes letartóztatás során a rabokat.

A történet megjelenését követő néhány órán belül az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSzIN) bejelentette, hogy elbocsátotta a szaratovi régió börtönszolgálatának vezetőjét, valamint több más vezető büntetés-végrehajtási tisztviselőt. Az FSzIN bejelentette, hogy vizsgálja a kínzással kapcsolatos videókat, amelyeket állítólag 2018 és 2020 között készítettek Irkutszk, Vlagyimir és Szaratov régió börtöneiben és előzetes fogvatartási központjaiban.

Vlagyimir Oszecskin, a Gulagu.net alapítója
Vlagyimir Oszecskin, a Gulagu.net alapítója

(A videók rendkívül szemléletes jellege miatt az RFE/RL úgy döntött, hogy nem teszi közzé, illetve nem hivatkozik más oldalakra, amelyek megteszik.)

Rabokat vettek rá, hogy kínozzák a társaikat

„Megint kínzás” – írta október 8-án Ljubov Szobol, a bebörtönzött ellenzéki vezetővel, Alekszej Navalnijjal kapcsolatban álló ügyvéd és aktivista Telegram-bejegyzésében.

„Az irkutszki 1-es számú előzetes letartóztatási fogda (SZIZO–1) az ország fő kínzóközpontja. Az egyik elkövető kamera előtt mindent bevallott, a foglyok kínzásáról és megerőszakolásáról beszélt. Ez maga a pokol. Az egész FSzIN-rendszert fel kell számolni és felelősségre kell vonni. Fasiszták.”

Szobol az egykori irkutszki SZIZO–1 fogvatartottra, Gyenyisz Golikovra utalt, aki a Gulagu.net-nek elmondta, hogy egy mintegy harmincfős razrabotcsik – ez az orosz megdolgozni szóra utaló és a kínzási videók hatására gyorsan elterjedő kifejezés – banda tagja volt. Az ilyen egységek tagjai több száz rabot kínoztak meg a börtön tisztviselőinek utasítására.

„Az ügyészek kérésére hozzánk küldték azokat a fogvatartottakat, akik nem voltak hajlandók »együttműködni« a nyomozókkal – mondta Golikov a videonyilatkozatában. – Arra kényszerítettek minket, hogy »dolgozzunk« velük, hogy megtegyék a nyomozók által kívánt, »szükséges« vallomást.”

„Cserébe megígérték, hogy nem nyúlnak hozzám – tette hozzá Golikov. – A nyomozó pedig megígérte, hogy valahogyan elintézi az ügyet a bíróval, hogy kegyelmet kapjak.”

A Gulagu.net október 16-án fedte fel informátora kilétét, akit „Szergejként” említ. A fiatalember, aki először Afrikába és bejegyzései szerint most Franciaországba menekült, adta át az inkrimináló videókat a portálnak
A Gulagu.net október 16-án fedte fel informátora kilétét, akit „Szergejként” említ. A fiatalember, aki először Afrikába és bejegyzései szerint most Franciaországba menekült, adta át az inkrimináló videókat a portálnak

Előszőr pénzt szedtek ki a vállalkozóból, aztán ő is kínzó lett

Vlagyimir Matyuskejev irkutszki vállalkozó az irkutszki SZIZO–1-ben, a kelet-szibériai város fő előzetes letartóztatási központjában várt az eljárásra. A Szabad Európának elmondta, hogy az őrizetben töltött idő alatt a börtön dolgozói kínzással és nemi erőszakkal fenyegetőzve pénzt zsaroltak ki tőle.

„Pénzt adtam egy FSzIN-tisztnek – harmincezer rubelt (420 dollárt). Ezt a cella fő razrabotcsikjának, Gyenyisz Golikovnak és más kínzóknak az étkeztetésére költötték, és szteroidokat vettek nekik” – mondta Matyuskejev.

„A nemi erőszak után a foglyokat saját maguk elleni hamis vallomás aláírására kényszerítették, valamint arra, hogy továbbra is »működjenek együtt« a nyomozókkal – azaz ne csak maguk ellen, hanem más foglyok ellen is tegyenek hamis tanúvallomást. Azzal zsarolták őket, hogy a bántalmazásukat rögzítették, és megfenyegették őket, hogy nyilvánosságra hozzák az anyagot.”

A Gulagu.net-nek adott vallomásában Golikov azt mondta, hogy az FSzIN őrei szteroidokat adtak neki; fogva tartása alatt majdnem megduplázódott a testsúlya. A Gulagu.net kommentárjában azt írta, hogy az őrök „drogokkal és szteroidokkal eltorzították és szteroidokkal felpumpált kínzógéppé változtatták”.

Matyuskejevre is hasonló sors várt: a Szabad Európának elmondta, hogy az erőszakkal való fenyegetés hatására beleegyezett, hogy részt vegyen más rabok kínzásában az FSzIN őreinek felügyelete alatt.

„Több mint egy évig voltam az »átdolgozó« elkülönítő cellákban, és részt vettem a kínzásokban” – mondta.

„Láttam, ahogy a SZIZO–1 ügynökei Gyenyisz Golikovnak videokamerát adtak be az étkezési nyíláson keresztül, és hogy Golikov és mások rögzítették a kínzásokat és a nemi erőszakot.”

„Ezt követően a kamerát visszaadta az ügynöknek – ezen volt az a kompromittáló anyag, amelyet gyűjtöttek” – tette hozzá.

A nemi erőszak mint az ellenőrzés eszköze

Ha az orosz börtönkultúrában kiderül egy rabról, hogy megerőszakolták, a belső hierarchia legalsó kasztjába sorolják. A legmocskosabb és legmegalázóbb feladatokat kapja, például a vécék és csatornák tisztítását.

„A túlélés érdekében hetente több mint harmincezer rubelt (420 dollárt) fizettem egy őrnek” – mondta Matyuskejev.

A Gulagu.net alapítója, Vlagyimir Osecskin a Szabad Európának elmondta, hogy Golikov és három irkutszki SZIZO–1-alkalmazott tanúvallomása (akiknek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra), továbbá legkevesebb tíz másik razrabotcsik és harminc megkínzott rab vallomása alapján úgy becsülik, hogy több mint négyszáz rabot kínoztak meg az irkutszki SZIZO–1-ben.

„Ebből a négyszázból több mint százan szenvedtek el elvetemült erőszakos cselekményeket” – fogalmazott Osecskin.

A kínzások egyik áldozata, aki 2014-ben és 2018-ban, két alkalommal is az irkutszki SZIZO–1-ben volt, valamint a régió két börtönében, az IK–14-ben és az IK–15-ben is ült, és aki neve elhallgatását kérte, a Szabad Európával is megosztotta tapasztalatait.

Akkor is ütötték-verték, amikor nem volt parancs

„Mindkét alkalommal, amikor a SZIZO-ban voltam, azonnal átadtak a razrabotcsikoknak – mondta az egykori fogoly. – Már elítéltek rablásért, és vártam, hogy elszállítsanak a börtönbe. Ennek ellenére a razrabotcsikok addig vertek és rugdostak, amíg teljesen összezúzódtam. Semmi okuk nem volt rá, hogy ezt tegyék – egyszerűen csak ki akarták engedni magukból az agressziót.”

„De amikor ki kellett verniük belőlem egy vallomást, más kínzásokat alkalmaztak” – tette hozzá.

„Az emberek órákig sikoltoztak, hogy megölik őket (…) Ilyenkor bármit kész vagy aláírni, csak hogy ne kelljen hallgatni ezeket a sikolyokat – és akkor még nem beszéltem arról, milyen az, amikor elkezdenek megdolgozni.”

A rab az Angarszk melletti, szigorúan őrzött IK–15-ben töltötte büntetését 2020 áprilisában, amikor börtönlázadás robbant ki. Azóta aktivisták és a rabok hozzátartozói azt mondták, hogy több száz rabot kínoztak meg, hogy vallomásokat szerezzenek a lázadás szervezéséről.

Oroszország, Novoszibirszk. Fogvatartottak a 11. Kalina Krasznaja országos rabdalversenyen a Novoszibirszki terület 2. számú büntetőtelepén
Oroszország, Novoszibirszk. Fogvatartottak a 11. Kalina Krasznaja országos rabdalversenyen a Novoszibirszki terület 2. számú büntetőtelepén

„Még mindig nem értem, hogy sikerült élve kijutnom – csoda, hogy túléltem” – mondta a volt fogoly.

Elmondása szerint maszkos FSzIN-tisztek jöttek a börtönbe, és „mindenkit megvertek”.

„Megerőszakolták az embereket ott a börtönben, bár nem annyit, mint a SZIZO-ban” – tette hozzá, mivel szerinte a tisztek „bosszút akartak állni”.

„Néhány hónap elteltével páran azok közül, akiket magánzárkába vittek vagy más börtönökbe szállítottak »átnevelésre«, elkezdtek visszaszállingózni” – mondta.

„Feketék voltak a zúzódásoktól – nem volt rajtuk fehér bőr. Miután visszatértek a SZIZO-ból az IK–15-be, a rabok közel egynegyede a legalsó kasztba került. Több mint ezret megvertek és több százat megerőszakoltak.”

Az irkutszki FSzIN-sajtószolgálat nem válaszolt a Szabad Európa telefonhívásaira, hogy kommentálja a történetet. Az angarszki börtönök tisztviselői pedig nem válaszoltak az írásbeli megkeresésekre.

írta Robert Coalson, a Szabad Európa vezető tudósítója a Szabad Európa orosz szolgálata tudósítója, Szanja Juszupova anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG