Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós botránnyal gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert


Mikola Szolszkij
Mikola Szolszkij

Az ukrán korrupcióellenes hivatal kedden azzal vádolta meg az ország mezőgazdasági miniszterét, hogy 2017 és 2021 között több mint hétmillió dollár értékű állami földet szerzett meg jogtalanul.

Ukrajnában több korrupciós esetre is fény derült a 2022. februári orosz invázió óta, bár ezek jellemzően alacsonyabb szintű tisztviselőket érintettek és a hadsereg beszerzéseihez kapcsolódtak.

Az uniós tagságra törekvő Kijev a korrupció elleni fellépés felgyorsítását ígérte.

A Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) kedden közölte, hogy lelepleztek egy jelenlegi minisztert, aki „291 millió hrivnya (7,3 millió dollár) értékű állami földhöz jutott, és további 190 millió hrivnya értékű földet kísérelt megszerezni”.

Bár nem nevezték meg konkrétan, a nyilatkozatból egyértelműen kiderül, hogy Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszterről van szó.

Ehhez kapcsolódóan: A független ukrán sajtó fojtogatása nem tesz jót Zelenszkij Nyugat-barát törekvéseinek

A NABU azt állítja, hogy Szolszkij olyan csoportot vezetett, amely 2017 és 2021 között – mielőtt még miniszter lett volna – mezőgazdasági területeket sajátított ki az északkelet-ukrajnai Szumi térségében azoknak a dokumentumoknak a megsemmisítésével, amelyek azt mutatták, hogy két állami vállalat rendelkezett a földhasználat jogával.

A csoportot ezután egy állami ügynökség segítette a jogok átruházásában a mezőgazdasági parcellák használatáról szóló kormányzati program leple alatt – közölte a NABU.

Szolszkijt, aki számos mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa volt, 2019-ben beválasztották az ukrán parlamentbe, 2022 márciusában pedig mezőgazdasági miniszterré nevezték ki.

Keddi közleményében Szolszkij azt állította, hogy az ügy egy vitához kapcsolódik, és a földek „a törvénynek megfelelően” cseréltek gazdát.

„Maximális nyitottságot” ígért a vizsgálat során, és azt mondta: úgy véli, hogy a bíróságok – köztük a legfelsőbb bíróság – már kimondták, hogy azoknak a cégeknek, amelyektől állítólag elvették, nem volt törvényes joguk a földhöz.

A NABU korábban közölte, hogy ügynökei megakadályozták a „bűnözői csoportot” abban, hogy megismételje a trükköt további 3300 hektárnyi földterülettel, csaknem ötmillió dollár értékben.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába ígértük meg az EU-nak, nem lettünk kevésbé korruptak

A minisztert és állítólagos összeesküvő társait hivatalosan értesítették arról, hogy meggyanúsították őket – közölte kedden Ukrajna korrupcióellenes különleges ügyésze.

A Szovjetunió bukása óta súlyos korrupciós botrányoktól sújtott Ukrajna ígéretet tett arra, hogy az EU-tagság elérése érdekében fokozza korrupcióellenes erőfeszítéseit.

Volodimir Zelenszkij elnök tavaly az ország védelmi miniszterét menesztette a hadseregben folyó korrupciós botrányok sorozata miatt.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG