Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós ügyben négy év börtönre ítélték az egyik boszniai országrész kormányfőjét


Fadil Novalić 2022. november 2-án Szarajevóban
Fadil Novalić 2022. november 2-án Szarajevóban

Első fokon négy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének miniszterelnökét, Fadil Novalićot, amiért túlárazott és használhatatlan kínai lélegeztetőgépeket vásároltak a koronavírus-járvány idején.

A törvényszék a kormányfő két társát, Fahrudin Solakot, a helyi polgári védelmi igazgatóság vezetőjét és Fikret Hodžić vállalkozót is bűnösnek találta, előbbire hat év, utóbbira öt év börtönbüntetést róttak ki. Jelka Miličevićet, a Bosznia-hercegovinai Föderáció pénzügyminiszterét felmentették.

Novalić nem jelent meg az ítélethirdetésen. Az ellene zajló eljárás 2021 februárjában kezdődött.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó cég közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére 2020 áprilisában, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz orvosi eszköz megvásárlására a vállalat 5,4 millió eurót kapott az államtól.

Ehhez kapcsolódóan: Lélegeztetőgép-beszerzés: az állami nyilvántartás szerint sem volt elég személyzet

A nyomozás azután indult meg, hogy kiszivárgott a sajtóban, hogy a gépeket a közbeszerzési előírások megkerülésével, ráadásul nem is egy orvosi műszerekkel foglalkozó, hanem egy gyümölcsfeldolgozó cégen keresztül szerezték be Kínából az elrendelt rendkívüli állapot alatt.

Novalićot hivatali visszaélés, Hodžićot és Solakot pedig csalás és pénzmosás miatt ítélték el. A túlárazott lélegeztetőgépeken keresett pénzt a verdikt szerint elosztották volna.

Az ügyészség megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak, ugyanis mentőautókba valók, és ezáltal nem is használhatók a kórházi Covid-osztályokon.

Ehhez kapcsolódóan: „A mutyi mellett jelentős kockázatot is vállalt a kormány”

A védelem azzal érvelt, hogy az eszközök a tanúsítványuk alapján kórházi használatra is alkalmasak, és egyes intézményekben használták is őket.

Az ügyészi hivatal politikai nyomásgyakorlásról számolt be a per során. A vádhatóságot több nyugati ország nagykövetsége is támogatásáról biztosította.

Fadil Novalić ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

XS
SM
MD
LG