Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintegy 350 pakisztáni volt az elsüllyedt migránshajón, sokan meghalhattak közülük


Félárbócon a pakisztáni zászló az áldozatok emlékére Pesavarban 2023. június 19-én
Félárbócon a pakisztáni zászló az áldozatok emlékére Pesavarban 2023. június 19-én

Pakisztán belügyminisztere pénteken közölte, hogy a múlt héten Görögországnál elsüllyedt, túlzsúfolt halászhajón a becslések szerint 350 pakisztáni volt, sokukat máig nem találják, valószínűleg meghaltak a Földközi-tenger középső részének egyik legsúlyosabb migránstragédiájában.

Rana Szanaullah Hán belügyminiszter azt mondta a Nemzetgyűlés képviselőinek, hogy a becslések szerint hétszáz migráns volt a hajón, amikor június 14-én elsüllyedt. Csak 104 embert, köztük 12 pakisztánit sikerült megmenteni, és mindössze 82 holttestet találtak meg.

Hogy valójában összesen hányan voltak a hajón, azt mind ez idáig nem erősítette meg senki.

Hán szerint az eltűnt pakisztániak közül sokan meghaltak. „Eddig 281 család vette fel a kapcsolatot a kormánnyal azzal, hogy fiaik vagy szeretteik is ott voltak a hajón” – mondta.

A miniszter szavai megrázták a képviselőket, akik szemmel láthatóan szomorúan hallgatták a beszédet. Most először számolt be egy magas rangú tisztviselő arról, hogy ilyen sok pakisztáni állampolgár tűnt el, amikor elsüllyedt a hajó. A tisztviselők a holttestek azonosítása érdekében most DNS-mintákat gyűjtenek azoktól, akik azt mondják, hogy rokonaik voltak a hajón.

A kormány eljárást indított azokkal az embercsempészekkel szemben, akik megszervezték az utat a jórészt Európában munkát keresni szándékozó pakisztániaknak a halászhajón. A rendőrség eddig legkevesebb 17 feltételezett emberkereskedőt tartóztatott le az ügyben.

A hatóságok szerint az áldozatok öt- és nyolcezer dollár közötti összeget fizettek a csempészeknek az útért.

Ehhez kapcsolódóan: Görögország kiszélesítette a kutatási területet a hajótragédia után, folytatódik az egymásra mutogatás

Görögországot sok kritika érte, amiért nem próbálta megmenteni a migránsokat, mielőtt a nemzetközi vizeken elsüllyedtek. Athéni tisztviselők szerint az utasok visszautasítottak minden segítséget, ragaszkodtak ahhoz, hogy Olaszországba menjenek.

Kilenc egyiptomi férfi, akik a gyanú szerint a hajó személyzetét alkották, előzetes letartóztatásban van Görögországban, vádat emelnek ellenük egyebek mellett bűnszervezetben való részvétel, emberölés és hajótörés miatt.

Azok a pakisztániak, akik úgy vélik, hogy elveszítették rokonukat a szerencsétlenségben, arra kérnek mindenkit, hogy ne küldjék illegálisan külföldre szeretteiket. „Jobb, ha Pakisztánban élünk, kihagyva az ebédet vagy a vacsorát, mint hogy vállaljuk a kockázatot, és csempészek segítségével induljunk külföldre” – mondja Szavan Raza, aki attól tart, hogy testvére, Ali is az eltűntek között van.

Az eltűnt migránsok közül sokan – köztük Ali Raza – az ország legnépesebb tartományából, a kelet-pakisztáni Pandzsábból vagy Kasmírból származnak, abból a vitatott hovatartozású himalájai térségből, amelyet kettéosztottak Pakisztán és India között.

Pakisztán épp történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, az elmúlt hónapokban az infláció elérte a 45 százalékot. Sok fiatal indult veszélyes útra Európába, hogy jobb munkát találjon.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG