Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koszovóban ukrán civileket is kiképeznek aknamentesítőnek


Egy nő aknakereső készüléket használ a koszovói Pejában 2022. május 31-én, ahol ukránok egy csoportját képezik ki taposóaknák és más, fel nem robbant lövedékek eltávolítására
Egy nő aknakereső készüléket használ a koszovói Pejában 2022. május 31-én, ahol ukránok egy csoportját képezik ki taposóaknák és más, fel nem robbant lövedékek eltávolítására

Koszovóban több mint tucatnyi ukránt képeznek ki aknamentesítésre olyan oktatók, akik még a délszláv háborúban szereztek tapasztalatot. Nagy előny, hogy az oroszok által Ukrajnába most telepített aknák hasonlók, mint amilyeneket a kilencvenes években használtak a volt Jugoszlávia területén.

Irina Kusztovszka testpáncélba és védőszemüvegbe öltözve lassan végigpásztáz fémdetektorral egy füves területet, hogy megtalálja az elásott gyakorlóaknát, amit az eszköz hangos sípolással jelez.

A 38 éves kijevi polgári repülési ügyintéző Koszovóban van, ahol egy aknamentesítő képzésen vesz részt, hogy segítsen az oroszok által Ukrajnában telepített aknák és egyéb robbanószerkezetek eltávolításában.

„Különböző módja van, hogy segíts az országodnak, én ezt választottam (…) ez drasztikus változás az életemben” – mondta a Reutersnek.

Kusztovszka és tizenkét másik ukrán – civil és katona vegyesen – egy négyhetes továbbképző tanfolyamon vesz részt, amelyet helyi oktatók tartanak, akik részt vettek a szerb hadsereg által hátrahagyott több tízezer akna és kazettás bomba, valamint a NATO-gépekről származó, fel nem robbant eszközök hatástalanításában.

Az ukrán hadsereg és kormány tisztviselői szerint az orosz megszállás után visszafoglalt összes terület tele van aknákkal. Denisz Smihal miniszterelnök becslése szerint összesen több mint háromszázezer négyzetkilométernyi területet kell megtisztítani.

„Ukrajnában a háború fokozódik, de a fel nem robbant eszközök eltávolítására is nagy szükség van” – mondta Hekuran Dula kiképző.

A férfi a Mines Awareness Trust (MAT) nevű szervezetnek dolgozik, amely évente több száz kadétot képez ki a világ minden tájáról aknamentesítővé, valamint Koszovóban, Irakban, Mozambikban és Líbiában is végzett aknamentesítést.

Dula szerint az Oroszország által Ukrajnában telepített aknák hasonlók azokhoz, amelyeket a kilencvenes években a volt Jugoszláviában telepítettek, ami előnyt jelent a képzés szempontjából.

„A terv az, hogy minél több embert képezzünk ki, hogy Ukrajnát biztonságos és élhető hellyé tegyük” – mondta az oktató.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG