Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelezik az üzleteket, hogy táblát tegyenek ki a befagyasztott árú élelmiszerekről


Több változatot is készíttetett tájékoztató táblájából a kormány, amit jól látható helyen kell február elsejétől elhelyezniük az üzleteknek.
Több változatot is készíttetett tájékoztató táblájából a kormány, amit jól látható helyen kell február elsejétől elhelyezniük az üzleteknek.

Az erről szóló rendelet csütörtökre virradóra megjelent a Magyar Közlönyben. Több alapvető élelmiszer árát fagyasztják be február elsejétől május elsejéig. Az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb annál, mint amennyit az adott üzletben tavaly október 15-én kértek érte.

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel. Az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat hamarosan megjelent a Magyar Közlönyben.

A közlemény szerint az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől. A Szabad Európának korábban nyilatkozó szakértő, Virovácz Péter, az ING vezető elemzője ugyanakkor úgy látja:

„igen csekély lesz a kormány által kiválasztott hat termék árszabályozásának hatása a hazai inflációra” , mert nagyon szűk a termékkör, a fogyasztói kosár két-három százalékát adják ezek az árucikkek.

A kormányzati árstop

  • a kristálycukrot,
  • a búzafinomlisztet,
  • a napraforgó-étolajat,
  • a sertéscombot,
  • a csirkemellet,
  • a csirke far-hátat,
  • a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti.

Ezeknek a termékeknek az árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt az adott bolt online pénztárgépe szerint. Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart. Kérdés ugyanakkor, hogy a kormány miért nem a szeptemberi árakat fagyasztja be, hiszen szeptemberről októberre volt egy nagyobb áremelkedés.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Mint írják, a vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól láthatóan információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ezekhez szükséges szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzétette.

XS
SM
MD
LG