Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelezővé tehetik a Covid elleni oltást Németországban


Angela Merkel német kancellár és utódja, Olaf Scholz a német szövetségi államok kormányfőinek tanácskozása után a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2021. december 2-án
Angela Merkel német kancellár és utódja, Olaf Scholz a német szövetségi államok kormányfőinek tanácskozása után a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2021. december 2-án

Angela Merkel leköszönő és Olaf Scholz hivatalba lépő kancellár közösen jelentette be a javaslatot, ami hamarosan a Bundestag elé kerül. Más szigorításokat is bejelentett a két politikus a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozása után.

Németország valamennyi tartományában bevezetik, hogy azok, akik nem oltatták be magukat, kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A boltokban pedig az alapcikkeket árusító üzletek kivételével mindenhol bevezetik a 2G-szabályt, vagyis csak teszttel vagy igazoltan gyógyultan lehet majd vásárolni, erre önmagában a negatív teszt sem jogosít fel. Az iskolákban újra kötelező a maszk.

A járványhelyzet miatt a kültéri sporteseményeken a lelátó 30-50 százalékát töltheti meg a közönség legfeljebb 15 ezer résztvevőig. A beltéri rendezvények esetén a felső határ ötezer néző.

Ha tovább nő a fertőzések száma, további, elsősorban a rendezvényeket érintő szigorítások várható, hogy lelassítsák a vírus terjedését és csökkentsék az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást.

Februártól jöhet a kötelező oltás

Angela Merkel úgy fogalmazott, ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a "nemzeti szolidaritás" eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát. Februártól kötelezővé tehetik az oltást.

Felkérték a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az oltási kötelezettséget a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Ausztriában is kötelezővé tehetik

Nyugati szomszédunknál december 6-án szavazhatják meg a kötelező védőoltásról szóló törvényt. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kiszivárgott tervezet szerint akár 7200 euróra is megbüntethetik az oltatlanokat februártól.

XS
SM
MD
LG