Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kövek és vízágyú – videókon a helyzet romlása a lengyel–belarusz határon


A lengyel védelmi minisztérium videójának képernyőképén a lengyel biztonságiak vízágyút vetnek be a belarusz határt átlépni próbáló migránsok ellen a Kuźnica–Bruzgi átkelőnél 2021. november 16-án
A lengyel védelmi minisztérium videójának képernyőképén a lengyel biztonságiak vízágyút vetnek be a belarusz határt átlépni próbáló migránsok ellen a Kuźnica–Bruzgi átkelőnél 2021. november 16-án

A lengyel biztonsági szolgálatok vízágyút vetettek be a migránsok ellen, akik kövekkel dobálták őket a lengyel–belarusz határ túloldaláról. Lukasenka azt mondja, másodszor is beszél telefonon Merkellel a migránsválság közepette. Az EU közelgő humanitárius katasztrófára figyelmeztet.

A kormány egyik szóvivője és a védelmi minisztérium által megosztott felvételek szerint egyre durvább a helyzet a határon, miután az elmúlt héten több ezer migráns gyűlt össze a belarusz oldalon.

A lengyel biztonsági szolgálatok vízágyút vetettek be a migránsok ellen – derül ki a kedden megosztott felvételekből. Előzőleg a migránsok kövekkel dobálták meg a biztonságiakat a lengyel–belarusz határ túloldaláról.

Közben Alekszandr Lukasenka belarusz vezető kedden azt mondta, hogy másodszor is beszél telefonon Angela Merkel német kancellárral a migránsválság megszüntetése érdekében Belarusz Európai Unióval közös határán – jelentette a Belta állami hírügynökség.

Lukasenka azt mondta, hogy első, hétfői telefonhívásukat követően Merkel időt szakított arra, hogy megvitassa az Európai Unió többi országával a válság megoldására tett minszki javaslatot – közölte a Belta.

Az Európai Unió humanitárius segítséget kér annak a négyezer migránsnak, aki ideiglenes táborokban rekedt a fagyos időben Belaruszban, miközben Lengyelország tizenötezer katonát küldött a határra erősítésnek a határőrök és a rendőrök mellé. Az EU szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal, amiért őrzi a közösség külső határait. Az elmúlt hetekben legalább tizenegy migráns halt meg.

XS
SM
MD
LG