Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség egy izraeli lap szerint


Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban 2019. január 1-jén
Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban 2019. január 1-jén

Jeruzsálembe költöztetné az izraeli magyar nagykövetséget a kormány, erről az elmúlt napokban állapodott meg Orbán Viktor és Benjamin Netanjáhú, írja egy izraeli lap. Frissítés: a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem cáfolta a költöztetés hírét. Novák Katalin szerint még nincs döntés.

Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnöknek tesz gesztust azzal Orbán Viktor, hogy Jeruzsálembe költözteti az izraeli magyar nagykövetséget, írja a Times of Israel. A követség költöztetéséről a két miniszterelnök az elmúlt napokban egyezett meg, a részleteket pedig a két külügyminiszter, Szijjártó Péter és Eli Cohen közötti intenzív tárgyalások során dolgozták ki, írja a lap magas rangú izraeli külügyminisztériumi forrásaira hivatkozva. Orbán döntését azzal hozzák összefüggésbe, hogy Netanjáhúnak szüksége van a külső támogatásra, miután az elmúlt hetekben komoly támadások érték, amiért politikai felügyelet alá vonná a bíróságokat. A reform kritikusai és az ellene tüntetők egyébként épp Orbánéhoz hasonlítják Netanjáhú politikáját.

A lépéssel Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. A lépés azért ellentmondásos, mert Jeruzsálem hovatartozása vitatott, és az EU a palesztinokkal való békemegállapodás hiányában nem támogatja, hogy uniós tagállamok oda költöztessék nagykövetségüket.

Orbán és Netanjáhú régóta jó kapcsolatot ápolnak, a magyar miniszterelnök az elsők között gratulált izraeli kollégájának tavaly novemberi újraválasztásakor.

A hírrel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: Megkeresésünkre reagált a Külügyminisztérium. Noha kérdéseinkre érdemben nem válaszoltak, nem is cáfolták a nagykövetség Jeruzsálembe való elköltöztetésének hírét. Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi tájékoztatást adta: „​Az Izraelben működő nagykövetségünk kereskedelmi részlegét már évekkel ezelőtt áthelyeztük Jeruzsálembe. A külgazdasági képviselet megnyitását Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjámin Netanjáhú​ miniszterelnök közösen jelentették be. A nagykövetséget érintő változásokról minden esetben tájékoztatást adunk.
FRISSÍTÉS 2: Novák Katalin szerint még nincs döntés a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről. A Reuters tudósítása szerint a köztársasági elnök ezt Prágában, Milos Zeman cseh elnökkel való találkozója utáni sajtótájékoztatóján mondta.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG