Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közel 25 évet kapott a brutális beavatás után gyilkoló orosz kiskatona


Ramil Samszudgyinov bírósági meghallgatáson 2020. október 29-én.
Ramil Samszudgyinov bírósági meghallgatáson 2020. október 29-én.

Egy szibériai katonai bíróság 24 és fél év börtönre ítélte Ramil Samszudgyinov közlegényt, amiért az újoncokat érő zaklatások nyomán megölte nyolc társát.

A Második Keleti Katonai Körzet bírósága január 21-én hirdetett ítéletet és az esküdtek enyhébb ítéletről szóló javaslata ellenére igazodott a 25 év börtön kiszabását sürgető ügyészhez.

Samszudgyinov ügyvédje, Ruszlan Nagijev azt mondta a Szabad Európának, hogy megfellebbezik az ítéletet.

A védők szerint a közlegény azután kezdett ámokfutásba 2019. októberében – és ölt meg nyolc katonát, köztük két magas rangú tisztet – hogy „beavatása” során katonatársai és a tisztek megkínozták, megverték. Az eset a Bajkálon túli határterületen fekvő Gornijban történt.

Samszudgyinovot tavaly december 28-án találták bűnösnek gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában. Az esküdtek szerint azonban voltak enyhítő körülmények és így az orosz törvények értelmében a büntetése nem haladhatná meg a 13 év 4 hónap börtönt.

„Öregek”, „kopaszok” és tisztek – gyakori, hogy elszakad a cérna

Az ügy sokakat megrázott Oroszországban és felkeltette a jogvédők figyelmét, mivel a közlegény azt állította: az elszenvedett bántalmak miatti idegösszeomlása során követte el tettét.

Az orosz védelmi minisztérium elfogadta, hogy Samszudgyinovnak „konfliktusa volt” az egyik tiszttel, akit megölt.

Tavaly márciusban egy másik közlegényt, Ruszlan Muhatovot bűnösnek mondták ki Samszudgyinov zaklatásában és két év felfüggesztett börtönre ítélték.

Emberi jogi csoportok évek óta emlékeztetnek az orosz katonai egységeknél bevett gyakorlatnak számító brutális beavatásokra és zaklatásokra.

Novemberben a nyugaton fekvő Voronyezs légitámaszpontján lőtt agyon egy katona egy tisztet és két másik katonát.

Az elmúlt évek során orosz katonák több fényképet és videót posztoltak a közösségi médiában, amelyeken a fiatal újoncok brutális beavatásait látni.

Szabad Európa, Tatár-Baskír szerkesztőség.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG