Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közel kétmillió forint egy hétre egy kétfős szoba a hotelben, amely Tiborcz István szállodaláncának márkaneve alatt nyílt


A sárvári szálloda nyitásáról a BDPST Koncept Kft. küldött közleményt a Nyugat.hu szerkesztőségének azzal, hogy ők látják el a hotel kommunikációs feladatait. A BDPST Koncept a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. leánycége. Utóbbinak Tiborcz István a többségi tulajdonosa
A sárvári szálloda nyitásáról a BDPST Koncept Kft. küldött közleményt a Nyugat.hu szerkesztőségének azzal, hogy ők látják el a hotel kommunikációs feladatait. A BDPST Koncept a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. leánycége. Utóbbinak Tiborcz István a többségi tulajdonosa

Az online szálláskínálatban egyelőre nem szerepel a sárvári Melea hotel, de a szálloda honlapján működik a saját foglalási rendszer, és az épület előtti parkolóban is áll már néhány autó. A magyar kormány – és mi, adófizetők – két és fél milliárd forinttal támogatta ezt az összesen tízmilliárd forintos beruházást, amelynek a tulajdonosi hátterében a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa és egy tőkealap áll. Ez a Direkt36 által talált adatbázis szerint egy olyan befektetőé, aki több szálon kötődik Tiborcz István egyik üzlettársához.

A Booking.com vagy a Szallas.hu kínálatában egyelőre nem szerepel a sárvári Melea hotel, de a szálloda honlapján már működik a saját foglalási rendszer, és az épület előtti parkolóban is áll néhány autó.

A szálloda nyitásáról szóló, a BDPST Zrt. egyik leánycége, a Budapest Koncept Kft. által kiküldött sajtóközlemény szerint „a Botaniq Collection luxusernyőmárka új tagja a Melea – The Health Concept. A hotel egyedülálló holisztikus megközelítésének fő célja a vendégek támogatása az LLOA (Life Long Optimal Activity, azaz »élethosszig tartó optimális aktivitás«) elérésében. A hotel egyik különlegessége, hogy nem lehet csupán egy vagy két napra foglalni, ehelyett 4, 7 vagy 10 napos csomagok közül választhatnak a vendégek. A nem mindennapi foglalási opciók oka, hogy a megfelelő pozitív egészségügyi hatás eléréséhez minimum négynapos pihenés, feltöltődés és kezelés szükséges.”

A Nyugat.hu újságírója kipróbálta a szálloda foglalási oldalát. E szerint egy hatéjszakás áprilisi tartózkodás az új hotelben az olcsóbb csomagban 1 millió 867 ezer forintba kerülne két fő részére (egyikük kísérő), míg a másik ajánlat 2 millió 380 ezer forintról szólt.

A hotelberuházáshoz lebontották Sárváron a halottasházat. A hotelhez vezető út építéséhez a befektetők megvették a kórházhoz tartozó szomszédos területet
A hotelberuházáshoz lebontották Sárváron a halottasházat. A hotelhez vezető út építéséhez a befektetők megvették a kórházhoz tartozó szomszédos területet

A Nyugat.hu szerkesztőségének küldött sajtóközlemény a szobák árát így indokolta: „A szállodában a vendégek személyre szabott tervet kapnak, amelyben egészségügyi, szépségipari, dietetikai, rekreációs és mindfulnesskezelések, programok is szerepelnek a látogatók igényeinek és szükségeinek megfelelően.”

A három és fél hektáron elterülő, 83 szobás Melea már a második ötcsillagos szálloda a gyógyvizéről ismert, mindössze 15 ezres Vas megyei kisvárosban. A Spirit 2008-ban nyitotta meg kapuit. A 220 szobával és lakosztállyal rendelkező hotel 2023-ban nagyszabású átalakításon esett át.

Kétszázmilliós értéknövelő beruházást ígér a beruházó

A sárvári Melea nem először szerepel a sajtóban. Idén januárban Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője egy helyszínen készült videóban arról beszélt, hogy a két és fél milliárd forintos állami támogatást kapó hotelhez eredetileg nem vezetett út. A magyar állam tulajdonában lévő, a kórházhoz tartozó szomszédos területet a befektetők megvették, és azon keresztül építettek utat. Ehhez lebontották a halottasházat, a kerítést és a raktárépületet. A képviselő akkor kifogásolta, hogy – mint az általa az MNV Zrt.-től kikért dokumentumból kiderült – a több mint 220 méteres szakaszért 10,5 millió forintot kaptak az adófizetők (az MNV Zrt.).

A szállodát fejlesztő és üzemeltető Unione Sárvár Kft. korábban arról tájékoztatta a Nyugat.hu szerkesztőségét, hogy a cég 2023-ban kötött megállapodást a magyar államot képviselő MNV Zrt.-vel, illetve a Sárvári Szent László Kórházzal, vállalva „közel kétszázmillió forint értékű értéknövelő beruházás megvalósítását az érintett területen”. Ennek a csomagnak a része például az ápolási osztály részleges átépítése, modernizálása és egy új patológia felépítése is.

Ehhez kapcsolódóan: Egy útért cserébe új halottasházat és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég

Két és fél milliárdos állami támogatás

A Momentum képviselője a fent említett videóban tényként közli, hogy az új sárvári luxusszálloda Scheer Sándor és a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozik, de a cégadatbázis alapján ez így nem mondható ki, sokkal összetettebb a szállodát tulajdonló cég tulajdonosi háttere.

A Hotel Meleát (korábbi nevén Moderót) az Unione Csoport egyik projektcége, az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. kezdte építtetni. Az Unione többségi tulajdonosa ekkor még Scheer Sándor, a szállodát építő Market Építő Zrt. alapítója és társtulajdonosa (49,50 százalék) volt. Ő az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes számításai szerint vagyona közel százmilliárd forint. 2019 óta ő üzemelteti például a magyarországi McDonald’s-hálózatot.

Később – a Gazdasági Versenyhivatal engedélyével – az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. ötven százalékát a Central European Opportunity II Magántőkealap vásárolta meg 2022-ben. Erről a tőkealapról a Direkt36 azt írta: „Ezeket az alapokat Tiborcz István üzlettársához és barátjához, Szécsényi Bálinthoz is lehet kötni, mert az azokat kezelő céget ő vezeti. A tényleges tulajdonosi nyilvántartásban megjelölt tulajdonos azonban nem Szécsényi Bálint, hanem egy bizonyos Hornung Áron, aki kapcsolódik Tiborcz István üzleti köreihez.”

A Tiborcz-céggel azonos székhelyű alapkezelő

A szállodát tulajdonló kft. társtulajdonosa a Central European Opportunity II Magántőkealap, amelynek a BDPST Csoport cégeivel azonos székhelyű Equilor Alapkezelő Zrt. az alapkezelője. Az Opten szerint az Equilor Alapkezelő Zrt. 12,74 százalékos résztulajdonosa Tiborcz István. Ugyanakkor az alapkezelő a Nyugat.hu-nak korábban cáfolta ezt azzal, hogy szerintük az „Opten-adatbázis nem közhiteles adatokat szolgáltat”. A Nyugat.hu-nak küldött válaszban akkor úgy fogalmaztak az alapkezelőről, hogy „Tiborcz István úr sem közvetlen, sem közvetett részesedéssel nem rendelkezik ebben a társaságban, egyéb módon sem gyakorol befolyást”.

A szállodáról szóló mostani közleményt a BDPST Koncept Kft. PR-menedzsere juttatta el a Nyugat.hu szerkesztőségébe azzal a magyarázattal, hogy ők látják el az új hotel kommunikációs feladatait. A BDPST Konceptnek százszázalékos tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., amelynek Tiborcz István a 76 százalékos tulajdonosa.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG