Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött a bíróság, nem titkolhat tovább több tucat kétezres határozatot a kormány


Teherautók és munkagépek az M35-ös autópálya és a 354. számú főút átépítés alatt álló csomópontjánál, Debrecen határában 2021. július 23-án (képünk illusztráció)
Teherautók és munkagépek az M35-ös autópálya és a 354. számú főút átépítés alatt álló csomópontjánál, Debrecen határában 2021. július 23-án (képünk illusztráció)

Mintegy három tucat, több mint tíz évig a nyilvánosság elől sikerrel elzárt kormánydöntésről van szó, amelyeket a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében nyilvánosságra kell hoznia a kormánynak. A közérdekűadat-pert a hvg.hu indította.

A hírportál a Miniszterelnöki Kormányirodától kérte ki az úgynevezett kétezres kormányhatározatokat, ezek ugyanis nem jelennek meg a Magyar Közlönyben, csak az érintetteknek küldik ki.

A kormányiroda ugyanakkor arra hivatkozott, hogy ezek a dokumentumok a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak, mert döntés-előkészítő anyagnak minősülnek. Azokat is hiába kérte a szerkesztőség, amelyeknél már lejárt a tízéves időkorlát. Ekkor fordultak bírósághoz tavaly augusztusban; ezt a pert nyerte meg most a hírportál jogerősen is. Mint a hvg.hu írja, a bírósági döntés értelmében hamarosan legkevesebb 33 korábbi döntésről kiderülhet, mit tartalmaz.

Ehhez kapcsolódóan: Ugyanazok a cégek nyerik a zöldterület-gondozásra kiírt tendereket a fővárosi kerületek felében

Áprilisban a Szabad Európa nyert pert az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteinek nyilvánosságra hozatalát illetően. Ebből derül ki, hogy mennyibe kerül a magyar adófizetőknek az, hogy Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei kapták meg 35 évre a hazai autópályák üzemeltetését; júniusban pedig a Transparency International javára döntött úgy nem jogerősen a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni a hulladékkoncessziós szerződés mellékleteit.

A Válasz Online szintén júniusban írt arról, hogy egy tavaly hozott kétezres döntésre hivatkozva készül a kormányzat értékesíteni 74 darab értékes állami ingatlant, döntően tóparti üdülőt. A hvg.hu azt írja, hogy 2023. április 4-ig legkevesebb 96 darab kétezres határozat született, átlagosan minden napra jutott egy olyan kormánydöntés, amely hivatalos minősítésében nem titkos ugyan, mégsem tudhatjuk, miről szól, kit érint és mennyibe kerül.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG