Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: A kormány megfosztotta a tanárokat a közfeladatot ellátó személy minősítéstől – a belügy szerint már javították


A miskolci Kaffka Margit Általános Iskola tanári kara egy 2022. szeptember 22-i képükön
A miskolci Kaffka Margit Általános Iskola tanári kara egy 2022. szeptember 22-i képükön

Egy törvénymódosítás miatt ma már nem lehet közfeladatot ellátó személynek tekinteni a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat – áll a Népszava által bemutatott bírósági körlevélben. Nem tudni, hogy a kormány csak elrontotta-e a jogalkotást, vagy tényleg ezt akarták, mert a Belügyminisztérium nem válaszolt a lapnak. Frissítés a cikk végén a belügy közleményével.

Már nem lehet közfeladatot ellátó személynek tekinteni a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat – írja a Népszava egy friss bírósági körlevélre hivatkozva.

Ez például azért fontos, mert az ebbe a kategóriába sorolt emberek erősebb védelem alatt állnak. Nagy vonalakban: a munkájuk során ellenük elkövetett bűncselekmények súlyosabb következményekkel járnak.

Ha a tanárokat kiveszik ebből a körből, akkor ezt a minősítő körülményt

már nem lehet alkalmazni a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben,

amikor például az agresszív szülők erőszakkal próbálnak fellépni a munkájukat végző tanárok ellen.

Ehhez kapcsolódóan: A pedagógushiány 2015 óta több tízezres nagyságrendű problémává vált Magyarországon

Közfeladatot ellátó személynek számítanak többek között a postások, katonák, tűzoltók, mentősök, de még egyházi személyek is.

Betett itt is a státusztörvény

A bíróságoknak eljuttatott körlevél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személynek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-jétől már nem hatályos.

A Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban. A köznevelési törvény vonatkozó részét a hírhedt státusztörvény helyezte hatályon kívül.

Ehhez kapcsolódóan: Úgy tűnik, hogy az államnak ki kell fizetnie a tanárok kifizetetlen túlóráit, ha perelnek.

A bírósági levélben a lap szerint az áll, hogy ezzel

a Btk. vonatkozó rendelkezése elvesztette jogszabályi hátterét, kiüresedett,

így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”.

Csak elrontották, vagy ez volt a cél?

Azt nem lehet tudni, hogy ez az újítás szándékos volt-e a kormány részéről, vagy jogászi szakmai hiba, amivel csak most szembesültek. Az oktatásért felelős Belügyminisztérium ugyanis nem válaszolt a lap kérdéseire, a Legfőbb Ügyészség pedig későbbre ígért tájékoztatást.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a lapnak úgy reagált: felháborító, hogy kivették a tanárokat ebből a körből, ugyanakkor bízik benne, hogy ez nem cél, hanem szakmai hiba volt csak az állam részéről, amelyet majd korrigálnak. Ellenkező esetben a pedagógusokat érő bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságon.

Frissítés: A Belügyminisztérium az MTI-nek küldött reakciót május 15-én, cikkünk megjelenése és a Népszava kérdései után, amelyben leírják, hogy azóta módosították a törvényt, és múlt szombat, azaz május 11. óta újra szerepel a köznevelési törvényben, hogy a tanárok közfeladatot ellátó személyek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG