Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon márciustól ingyenes lesz a helyközi közlekedés a határon túli magyaroknak


Vonat halad el az agárdi vasúti átjáró lezárt sorompója mellett 2014. július 18-án (képünk illusztráció)
Vonat halad el az agárdi vasúti átjáró lezárt sorompója mellett 2014. július 18-án (képünk illusztráció)

Lázár János építési és közlekedési miniszter a napokban jelentette be Debrecenben, hogy márciustól átalakítják a közlekedési kedvezmények rendszerét. Megszűnik minden bérlettípus a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad.

Miután a miniszter közölte, hogy az átalakítás a határon túli magyarok utazási kedvezményét is érinti, a Szabad Magyar Szó megkérdezte a MÁV-ot a részletekről. A vasúttársaság közleménye szerint márciustól „a magyar igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben”.

Ugyanez vonatkozik a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezőkre is. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

A magyar igazolvány eddig évi négy utazást tett lehetővé Magyarországon belül kilencvenszázalékos kedvezménnyel.

A március 1-jétől érvényes egyéb változások:

  • a vármegye- és az országbérleten kívül minden bérlet megszűnik;
  • bevezetnek két új jegyet: a vármegye 24-et, amely 990 forintba kerül majd, és a Magyarország 24-et, amely pedig 4990 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a MÁV-Volán járműveken naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért.

Az utazási kedvezmények közül a jelenlegi 62-ből 24 marad érvényben.

Megszűnik a gyerekkel utazók 33 százalékos kedvezménye, a gyerekek viszont ingyen használhatják a vonatokat és a távolsági buszokat.

Megszűnnek a kedvezményre jogosító igazolványok, de az oktatásban és az egészségügyben dolgozók ötvenszázalékos kedvezménnyel korlátlanul utazhatnak országon belül.

A 65 év fölöttiek és a 14 év alattiak továbbra is térítésmentesen utazhatnak.

Az új tarifarendszer bevezetésétől kezdve az eddig kilencvenszázalékos kedvezménykategóriában részesülők, a fogyatékkal élők, kísérőik, a nagycsaládosok számára ingyenes lesz a tömegközlekedés Magyarországon.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG