Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tudta bizonyítani a függetlenségét Kozma Ákos ombudsman, leminősítették


Székesfehérváron nyit új irodát Kozma Ákos ombudsman, pontosabban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2022. március 24-én
Székesfehérváron nyit új irodát Kozma Ákos ombudsman, pontosabban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2022. március 24-én

Fél év alatt nem sikerült bizonyítania a kormánytól való függetlenségét Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának, így nemzetközi kollégái végül ténylegesen leminősítették és elvették a szavazati jogát a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségénél. A hivatal hallgat a leminősítésről, őt magát korábban mi is hiába kérdeztük emberi jogi kérdésekben.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem méltó már a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) A típusú tagságára, leminősítették B-be – írja a Magyar Helsinki Bizottság. Ezzel aktív tagból megfigyelővé degradálták a magyar intézmény szerepét. Legutóbb fél éve érkezett erről figyelmeztetés.

Kozmánál és csapatánál úgy látták, mintha nem lenne igazán független az aktuális kormánytól. Pedig ez itt elég lényeges lenne. Leegyszerűsítve: ahol az emberek alapvető jogait kell megvédeni – elsősorban az állami túlkapásoktól –, ott egy kormány által irányított ombudsman szükségszerűen nem fogja jól ellátni a feladatát.

„nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBTQ+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz” – foglalta össze az értékelést a Helsinki bizottság.

Mi történik a leminősítés után?
A magyar ombudsmannak a továbbiakban már nem lesz szavazati joga és nem viselhet tisztséget a világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

Az értékelést 2019 októberében egyszer már elhalasztották, mert az előző ombudsman tevékenységének áttekintése után úgy látták, hogy Székely László nem tett megfelelő erőfeszítéseket valamennyi emberi jogi kérdés kezelése érdekében. Így utódjának, Kozma Ákosnak több mint két éve volt javítani a magyarországi helyzeten, ezek szerint viszont ő sem győzte meg az értékelőket.

Nem lehet tudni, hogy az ombudsman vagy hivatala hogy vélekedik a leminősítésről, korábban ugyanis nem voltak hajlandók válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésünkre. A szervezet erről sem kívánt hírt adni, pillanatnyilag utolsó hírük az, hogy Kozma Ákos megnézte a kiskunhalasi börtönt.

Emellett például a Szabad Európa is hiába kérdezett tőle a kormány melegellenes törvényei kapcsán, nekünk se kívánt semmit válaszolni az ombudsman.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG