Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyilatkozatban állt ki az LMBTQ-közösség mellett 35 ország budapesti nagykövetsége


A Budapest Pride felvonulói 2019. július 6-án
A Budapest Pride felvonulói 2019. július 6-án

„Komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely (…) hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez” – áll a közleményben.

A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából nagykövetségek és kulturális intézetek ismét támogatásukról biztosították a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait. Mint írják, a régióban a hasonló események közül a Budapest Pride tekint vissza a legnagyobb múltra, így szeretnék hangsúlyozni a rendezvény szerepét az LMBTQ-személyekkel kapcsolatban tanúsított egyenlő bánásmód és társadalmi elfogadás előremozdításában.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének honlapján elérhető közlemény emlékeztet arra, hogy a demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletén alapulnak; minden embert azonos jog és szabadság illet meg diszkrimináció nélkül.

Az aláírók elutasítanak és elítélnek minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen irányul szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján, és támogatják az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet.

„Ebben a tekintetben komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez. Idetartoznak azok a politikai indíttatású törekvések, amelyek az LMBTQI+-személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+-személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba” – áll a június 22-re tervezett 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából kiadott közleményben.

A dokumentum aláírói hangsúlyozzák, hogy Magyarországon és máshol is fontos, hogy a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQ-közösség és az LMBTQ-emberek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat.

Emellett üdvözölik az LMBTQ-személyek emberi jogait védelmezők és az aktivisták, újságírók, médiamunkások és civil szervezetek fontos érdekvédelmi tevékenységét.

A nyilatkozatot aláíró nagykövetségek és kulturális intézetek:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest.

2021-ben harminc, 2022-ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá hasonló nyilatkozatot, de – mint a Telex felhívja rá a figyelmet – idén először nevezik politikai indíttatásúnak az LMBTQ-közösség megkülönböztetését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG