Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közösségi finanszírozás segíti az ukrán és az orosz hadsereget is


Önkéntesek Kijevben
Önkéntesek Kijevben

Ukrajnában a frontoktól távolabb állampolgárok tömegei gyűjtenek támogatást a fegyveres erők felszerelésének pótlására, ahogy – bár jóval kisebb mértékben – az orosz katonák is számíthatnak a hátország lakosságának adományaira.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint az ukrán hadsereg egyik harcoló egységének vezetője rendszeresen ad le megrendeléseket az interneten keresztül különböző eszközökre, amelyekből hiányt szenvednek: a legfrissebb listán egyebek mellett pilóta nélküli repülőgépek, teherautók, generátorok, táblagépek, drótok és mérőszalagok szerepelnek. Az illetékes azt írta, hogy e felszerelésekre két újabb zászlóalj kiállításához lenne szükség, hogy jobban fel tudják venni a küzdelmet a fegyveres agresszió ellen.

Ennek beérkezését követően nagy munka kezdődik Kijevben egy rögtönzött raktárhelyiségben, ahol az önkéntesek közösségi finanszírozással próbálják beszerezni a kért eszközöket, amelyek néhány nappal később célba is érnek.

Mint a beszámolóban rámutattak, a konfliktus egyfajta népi háború jelleget kezd ölteni Ukrajnában, lakossági összefogással több tízmillió dollárt sikerült már gyűjteniük az önszerveződő hálózatoknak. Az ebből a pénzből vásárolt eszközök rendkívül komoly segítséget jelentenek a hatalmas orosz túlerővel szembenéző ukrán védelmi erőknek, különösen a háború mostani kulcsfontosságú szakaszában.

Szakértők szerint a civilek támogatása az ukrán katonák harci moráljának is jót tesz, ugyanis a már több mint négy hónapja tartó invázióban fontos megerősítésként szolgálhat számukra, hogy a lakosság teljes mellszélességgel kiáll mellettük a túlélésért folytatott háborúban.

A segítségnyújtásnak számos formája van, ebből a különböző társadalmi rétegek eltérő módon veszik ki a részüket, például nagymamák segítenek régi ruhákból álcahálót készíteni, amelyeket egy elesett katona barátnője gyűjt össze, aki párja halálát követően csatlakozott a mozgalomhoz.

A hadsereg civilek általi támogatása már a háború legelső napjától jellemző volt az ukrán ellenállásra, szinte azonnal adománygyűjtő vonalak és központok jöttek létre, és a némiképp döcögősen induló kezdeményezés mára olajozottan működő gépezetté vált. Online fizetési rendszerek, hatékony kommunikációs hálózatok álltak fel, önkéntesek logisztikai, technológiai és egyéb szakértelmükkel segítenek az eszközök minél gyorsabb eljuttatásában.

A kreatív adománygyűjtési módszereknek köszönhetően ráadásul az eltelt idő ellenére sem csökken a pénzbeli támogatás összege, ami cáfolja, hogy az ukránok elvesztették volna az érdeklődésüket, miután a harcok jórészt az ország keleti részére szorultak vissza.

Szerhij Pritula ukrán politikus és televíziós személyiség előző héten felhívást tett közzé tizenötmillió dollár összegyűjtésére három török Bayraktar harci drón megvásárlása céljából. Mindössze három nap alatt több mint húszmillió dollár jött össze, így végül négy pilóta nélküli repülőgépet is be tudtak szerezni.

Vannak formabontóbb kezdeményezések is. A Teronlyfans oldalon keresztül például nők és férfiak erotikus fényképeket küldenek magukról azoknak, akik számlákkal bizonyítják, hogy pénzt utaltak az ukrán hadsereget segítő alapok valamelyikébe. A honlap készítői szerint már 750 ezer dollárt kalapoztak így össze.

„Ellenőrizzük, hogy a fotók nem pornográf jellegűek. Ez gyönyörű, esztétikus erotika, nem a test tárgyiasításáról szól, hanem arról a szabadságról, hogy úgy használd a tested, ahogy szeretnéd. Az emberek hasznossá akarják tenni magukat” – mondta Nasztya Kucsmenko, a csoport egyik alapítója.

Önkéntesek osztják szét a segélycsomagokat az ostrom alatt álló kelet-ukrajnai faluban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

A másik oldal

Az orosz lakosságban is vannak, akik anyagi vagy egyéb támogatást küldenek az Ukrajnában harcoló katonáknak, mindenekelőtt az érintettek szülei. Ez azonban közel sem olyan nagyszabású, szervezett és spontán akció, mint a másik oldalon, részben azért, mert a Kreml szándékosan kisebbíti a konfliktus súlyosságát, kiterjedését és költségeit, azt állítva, hogy pusztán „különleges katonai művelet” zajlik.

A moszkvai kormány által életre hívott Egyesült Népi Front a civilek támogatását sürgeti. A június elején indított közösségi finanszírozási kampányuk szlogene, hogy „Mindenki a győzelemért!”

„A fronvonalban harcoló srácok, akik életüket adják azért a jogért, hogy oroszként lehessen élni, akik közös szabadságunkért harcolnak, nagyra fognak értékelni mindenfajta segítséget. Mindenféleképpen győzni fognak, de ha segítünk nekik, gyorsabban és kisebb veszteségekkel” – jelentette ki Mihail Kuznyecov, a szervezet vezetője.

A cél az ukrán fél számára is a győzelem

Egy Pritula nevű, ismert helyi tévés által létrehozott alapítvány elsősorban a harcoló egységek támogatására összpontosít. A cikk elején említett rendelés is hozzájuk érkezett be.

Kijevi raktárukból hetente indulnak megpakolt teherautók és egyéb járművek konvojai a frontra. Egyes eszközök nem bizonyulnak hosszú életűnek, az általuk nemrég leszállított két mentőautót például már két nappal a megérkezést követően megsemmisítették az oroszok.

A szervezet tájékoztatása szerint az invázió február 24-i megindítása óta több mint 34 millió dollárt gyűjtöttek össze jórészt mikroadományokból, azonban vannak jelentősebb hozzájárulások is. Egy üzletember például 1,3 millió dollárnyi kriptovalutával támogatta a kezdeményezést. Emellett aukcióra bocsátották az ukrán Kalush Orchestra által az idei Eurovíziós Dalfesztiválon elnyert üvegmikrofont és az énekes halászsapkáját is, ezekből 1,25 millió dollár folyt be.

Azt is közölték, hogy csak az utóbbi két hónapban több mint 2200 tételt szállítottak le a hadseregnek. A katonáktól rendszeresen fényképek érkeznek annak bizonyítására, hogy a céljuknak megfelelően használják az eszközöket.

„Ukrajna önkéntesek nemzete, együtt elképzelhetetlen dolgokra vagyunk képesek. Ez nem pusztán az adománygyűjtésről szól, hanem a közösségépítésről és annak demonstrálásáról, hogy igenis képesek vagyunk rá” – szögezte le Marija Piszarenko, az alapítvány egyik munkatársa.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG