Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közvetlen uniós támogatást kap Budapest, Pécs és Miskolc


Budapesti látkép a Gellért-hegyről
Budapesti látkép a Gellért-hegyről

Karácsony Gergely a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az Európai Bizottság kiemelten fogja támogatni Budapestet a 2030-as klímacél elérésének érdekében. Az uniós testület száz európai várost választott ki, Budapest mellett Pécs és Miskolc is bekerült a klímasemleges, okos városok programjába.

Az Európai Unó célja valamennyi uniós város klímasemlegességének elérése legkésőbb 2050-re. Az uniós program lényege, hogy kísérleti és innovációs központtá tegyék a kiválasztott száz várost, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti.

A főpolgármester beszámolója szerint az összességében 360 millió euróból megvalósuló program nem felülről irányított, vagyis nem Brüsszelből fogják megmondani, mit csináljanak Budapesten, hogy a magyar főváros 2030-ig elérje a klímasemlegességet.

A főpolgármester szerint ezzel Miskolc és Pécs mellett Budapest óriási lehetőséget kapott, amellyel élni kell. Mint Karácsony Gergely írja, a következő lépés egy klímavárosi szerződés kidolgozása, amelynek az összes városi ágazatra lebontva tartalmaznia kell egy átfogó koncepciót az éghajlat-semlegesség elérésére.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG